Czy osoby z cukrzycą mogą jeść daktyle?

Czy osoby z cukrzycą mogą jeść daktyle?

Dodano: 
Daktyle
Daktyle / Źródło: Fotolia / baibaz
Ze względu na naturalną słodycz daktyli, ich wpływ na poziom cukru we krwi może stanowić problem dla osób z cukrzycą. Ponieważ jednak mają niski indeks glikemiczny, są bezpieczne dla osób z umiarkowaną postacią choroby.

Daktyle ą naturalnym źródłem fruktozy, rodzaju cukru występującego w owocach. Każdy suszony, pestkowy daktyl zawiera około 67 kalorii i około 18 gramów węglowodanów. Jednak poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą może być trudny do opanowania, więc osobom z tym schorzeniem zwykle zaleca się, aby byli świadomi ilości spożywanych węglowodanów.

Daktyle nie są takie złe?

Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów daktyle mogą budzić obawy cukrzyków. Jednak spożywane z umiarem, mogą być częścią zdrowej diety, nawet przy cukrzycy. Pojedynczy suszony daktyl zawiera prawie 2 gramy błonnika. Jest to istotne, ponieważ błonnik pokarmowy pomaga organizmowi wchłaniać węglowodany w wolniejszym tempie, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą. Im wolniej węglowodany są trawione, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo wzrostu poziomu cukru we krwi po jedzeniu.

Na szczęście, pomimo ich słodyczy, daktyle mają niski indeks glikemiczny (IG). Jedzenie o niskim IG powoduje mniej znaczące wahania poziomu cukru we krwi i poziomu insuliny. Może to często prowadzić do obniżenia poziomu cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą, u których trudniej jest kontrolować te zmiany. Osoby z cukrzycą powinny na ogół starać się trzymać produktów o niższym IG. U osób z cukrzycą typu 2 cukier może gromadzić się w krwiobiegu i osiągać niebezpiecznie wysoki poziom. Jeśli masz cukrzycę, staraj się jeść nie więcej niż 1 lub 2 porcje daktyli na raz. Jedzenie ich razem ze źródłem białka – takim jak garść orzechów – pozwala również na nieco wolniejsze trawienie węglowodanów, co dodatkowo pomaga zapobiegać skokom cukru we krwi.

Czytaj także:
Jedzenie tych produktów może pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy

Opracowała:
Źródło: Helathline

  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim

Czytaj także

 0