Co według dietetyka powinna jeść kobieta w ciąży?

Co według dietetyka powinna jeść kobieta w ciąży?

Dodano: 
Jedzenie w ciąży
Jedzenie w ciąży / Źródło: Shutterstock
Dieta kobiet w ciąży powinna składać się ze złożonych węglowodanów, chudego białka i wysokiej jakości tłuszczów – mówi dietetyk Karishma Chawla.

Chociaż utarło się powiedzenie, że kobieta w ciąży je „za dwoje”, należy to stwierdzenie zdecydowanie doprecyzować. O ile organizm dziecka pobiera składniki odżywcze od matki, o tyle nie potrzebuje ich w takiej ilości, jak druga osoba dorosła. Potrzebuje za to zdrowego pożywienia, dzięki któremu będzie się odpowiednio rozwijać. Co zatem jeść w ciąży? Listę zaleceń opracowała dietetyk i nauczyciel stylu życia Karishma Chawla.

Dieta kobiety w ciąży

W ciąży należy skupić się na dostarczaniu następujących pierwiastków: wapnia, witaminy B12, żelaza, kwasu foliowego, cynku i kwasów omega-3. Skąd je czerpać?

Zalecane produkty:

  • Węglowodany złożone: owies, komosa ryżowa i brązowy ryż
  • Źródła białka: jajka, chude mięso, mleko odtłuszczone, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i koktajle proteinowe (bez sztucznych słodzików)
  • Dobre tłuszcze: olej kokosowy, ghee, tłuste ryby, len, surowe orzechy i nasiona
  • Owoce bogate w błonnik, takie jak jabłka, gruszki, pomarańcze, słodka limonka, jagody, brzoskwinie i śliwki
  • Warzywa ciemnozielone: szpinak, kozieradka, kapusta, kalafior, brokuły
  • Pokarmy wzmacniające pracę jelit: sfermentowane warzywa, takie jak kapusta, kalafior, marchewka i ogórek
  • Przyprawy: kurkuma, imbir, rozmaryn, czosnek i bazylia.

Ponadto warto pamiętać, że żywność przyjazna dla jelit, bogata w błonnik, jest uważana za najlepszą żywność dla kobiet w ciąży. Zapobiega ona skokom cukru we krwi, zapewnia stały poziom energii, a ponadto karmi dobre bakterie jelitowe.

Produkty, których należy unikać:

  • Mąka rafinowana
  • Przetworzona żywność
  • Kofeina
  • Sztuczne słodziki
  • Surowe jajka
  • Surowe owoce morza

Należy także unikać podawania zbyt dużej ilości jedzenia na raz i mocno przyprawionej żywności. Wykluczone są wszelkie pokarmy, na które kobieta jest uczulona, ma nietolerancję lub zabrania ich lekarz. Zabronione są też leki, o ile nie zostały przepisane przez lekarza. Wykluczone jest spożycie alkoholu i palenie tytoniu.

Co poza dietą?

Poza dbaniem o dobrej jakości jedzenia na talerzu kobietom w ciąży zaleca się kontrolowany wysiłek fizyczny – czyli taki, jaki zaleci lekarz i przy którym nie występują żadne dolegliwości. Regularne ćwiczenia dla kobiet w ciąży pomogą lepiej przygotować się do porodu i znieść ten wymagający dla organizmu czas.

Czytaj też:
Dentysta w ciąży: Czy wizyta u stomatologa jest bezpieczna?
Czytaj też:
Dlaczego kobiety przybierają na wadze po ciąży?

Opracowała:
Źródło: Indian express
+
 0

Czytaj także