Pijesz dużo kawy? Możesz mieć większe ryzyko jaskry

Pijesz dużo kawy? Możesz mieć większe ryzyko jaskry

Dodano: 
Oko
Oko Źródło:Unsplash / Victor Freitas
Pojawiły się pierwsze badania, które wykazały powiązania dietetyczno-genetyczne dotyczące ryzyka jaskry.

Naukowcy wykazali, że spożywanie dużej ilości kofeiny może zwiększać ryzyko poważnej choroby oczu, jaką jest jaskra. Ryzyko to dotyczy jednak tylko osób, które mają genetyczną predyspozycją do wyższego ciśnienia w oku.

Powiązania między jaskrą a spożyciem kofeiny

Naukowcy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai przeprowadzili badanie, które przeanalizowało wpływ spożycia kofeiny na jaskrę i ciśnienie wewnątrzgałkowe. Eksperci sprawdzili dane ponad 120 000 uczestników w wieku od 39 do 73 lat. Uczestnicy odpowiedzieli na pytania dotyczące dziennego spożycia kofeiny, stanu ich zdrowia oraz rodzinnej historii jaskry. Zrobiono im badania genetyczne oraz okulistyczne, które zostały powtórzone po 3 latach.

Co pokazały badania?

Badacze stwierdzili, że wśród uczestników z najsilniejszą genetyczną predyspozycją do podwyższonego ciśnienia wewnątrzgałkowego, większe spożycie kofeiny wiązało się z wyższym ciśnieniem i większą częstotliwością występowania jaskry. Ci, którzy spożywali największą ilość kofeiny dziennie – ponad 480 miligramów, czyli mniej więcej cztery filiżanki kawy – mieli o 0,35 mmHg wyższe ciśnienie w oku.

Ponadto osoby z najwyższej kategorii ryzyka genetycznego, które spożywały ponad 321 miligramów kofeiny dziennie — około trzech filiżanek kawy — miały 3,9-krotnie wyższą częstość występowania jaskry w porównaniu z osobami, które nie piją kofeiny lub piją ją w minimalnym stopniu i mają najniższy wynik ryzyka genetycznego Grupa.

„Badanie to sugeruje, że osoby z najwyższym genetycznym ryzykiem jaskry mogą odnieść korzyści z ograniczenia spożycia kofeiny. Należy zauważyć, że związek między kofeiną a ryzykiem jaskry zaobserwowano tylko w przypadku dużej ilości kofeiny u osób z najwyższym ryzykiem genetycznym” – skomentował wyniki współautor badania, dr Anthony Khawaja z Ophthalmology University College London (UCL).

To pierwsze badania, które wykazały interakcje dietetyczno-genetyczne w jaskrze. Wyniki mogą sugerować, że pacjenci z historią rodzinną w zakresie jaskry powinni ograniczyć spożycie kofeiny. W przypadku jaskry pacjenci zazwyczaj odczuwają niewielkie objawy lub nie mają ich wcale, dopóki choroba nie postępuje i nie zaczynają tracić wzroku.

Czytaj też:
Kofeina może ci służyć... dostarczana z umiarem. Oto, jak sprawdzić, czy dostarczasz jej za dużo