Lipa to drzewo, którego właściwości lecznicze są cenione od wieków. Zajmuje ważne miejsce w kulturze wszystkich Słowian, stanowiąc symbol zdrowia i długowieczności. Co warto o niej wiedzieć i kto może stosować herbaty i napary z lipy?
Lipa – co to za drzewo?
Lipa to drzewo, które rośnie w klimacie umiarkowanym w Europie, Azji i w Ameryce Północnej. Może osiągnąć 30 metrów wysokości i jest długowieczne – rośnie 300 lat.
W Polsce rośnie ponad 20 gatunków lipy. Rośnie na łąkach, w lasach i w parkach. Bywa sadzona w ogrodach jako roślina ozdobna i dająca latem upragniony cień. Kwiaty lipy wykorzystywane są do przygotowywania naparów i herbatek, które mają leczniczą moc. Robi się z nich również miód oraz olej.
Lipa w kulturze ludowej
W kulturze ludowej lipa zajmuje ważne miejsce. Nie ma chyba innego drzewa, które tak często pojawiałoby się w poezji i w malarstwie. Pisali o nim najważniejsi polscy twórcy m.in. Jan Kochanowski i Adam Mickiewicz.
Niegdyś wierzono, że lipa przynosi szczęście i dobrobyt, dlatego chętnie sadzono ją w towarzystwie kapliczek i kościołów. Na wsiach uważano także, że drzewo to może ochronić przed urokiem złych duchów i czarownic.
Wartości odżywcze
Lipa zawiera:
-
witaminę C
- witaminę PP
- flawonoidy
- fitosterole
- kwasy organiczne
- garbniki
- związki śluzowe
Właściwości zdrowotne
Ze względu na bogactwo witamin i innych składników, lipa bywa wykorzystywana przede wszystkim do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Działa napotnie, powlekająco, nawilża podrażnioną śluzówkę gardła. Pomaga na katar, kaszel, ból gardła. Stosuje się ją zarówno w przebiegu przeziębienia, jak i zapalenia oskrzeli czy grypy.
Herbatka na przeziębienie
Napar z lipy to znakomite naturalne lekarstwo w sezonie grypowym. Pomaga skrócić okres trwania choroby i szybciej pozbyć się z organizmu wirusów. Działa moczopędnie, dlatego ułatwia wydalanie toksyn i szkodliwych substancji.
Oprócz tego świetnie rozgrzewa, motywując układ immunologiczny do walki z wirusami. Wykazuje również działanie nawilżające podrażnioną przez spływającą wydzielinę śluzówkę gardła. Ułatwia pozbycie się zalegającej w nosie i zatokach wydzieliny, a także łagodzi kaszel.
Herbatkę z lipy warto wzbogacić imbirem i miodem, by wspomóc jej lecznicze działanie. Dzięki temu nie tylko mocniej rozgrzeje, ale również zadziała przeciwzapalnie.
Napar na trawienie
Herbatka z lipy wspomaga również pracę układu trawiennego. Wspomaga przepływ żółci, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dlatego warto po nią sięgnąć po zjedzeniu obfitego obiadu. Wspomoże procesy trawienne i ochroni przed uczuciem ciężkości.
Kwiatostan na... uspokojenie
Lipa wykazuje również działanie kojące i uspokajające. Co ciekawe, działa w ten sposób nie tylko stosowana wewnętrznie w formie naparów, ale również zewnętrznie. Można ją wykorzystać w formie wcierek do ciała czy dodatku do ciepłej kąpieli. Stosowana zewnętrznie nie tylko uspokaja skołatane nerwy i pomaga przywrócić równowagę psychiczną, ale także nawilża skóra i łagodzi stany zapalne.
Miód lipowy
Miód lipowy jest jednym z najbardziej cenionych miodów. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, pomaga obniżyć temperaturę ciała w przypadku gorączki i zwalczyć infekcję. Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
Warto stosować go regularnie w sezonie jesienno-zimowym, by poprawić swoją odporność. Należy jednak pamiętać, że miodu nie należy podawać dzieciom do 2. roku życia, bo może wywołać alergie.
Jak zrobić herbatkę?
Aby cieszyć się dobroczynnymi właściwościami herbatki z lipy, wystarczy 1 łyżkę suszonych kwiatów zalać wrzątkiem. Następnie odstawić do zaparzenia pod przykryciem. Pić ciepłą, by rozgrzać organizm. Świetnie smakuje z dodatkiem cytryny, soku malinowego, miodu i imbiru.
Czytaj też:
Pigwa to polska cytryna, która wzmacnia odporność. Jak zrobić nalewkę z pigwy?