Kwas oleinowy to nienasycony kwas tłuszczowy, który występuje w wielu cennych tłuszczach pochodzenia roślinnego. Ma on wiele wartości, dzięki którym wzmacnia kondycję serca i układu krążenia, zapobiegając występowaniu chorób cywilizacyjnych. Gdzie go znajdziemy i co trzeba o nim wiedzieć?
Czym jest kwas oleinowy?
Kwas oleinowy to tłuszcz, który organizm produkuje samodzielnie. Nie trzeba go pozyskiwać z zewnątrz, ponieważ kwas ten pozyskuje się z innych tłuszczy. Pełni on ważną rolę w organizmie, budując trójglicerydy oraz błony komórkowe.
Kwas oleinowy występuje w wielu tłuszczach pochodzenia roślinnego, m.in. oleju rzepakowym czy oliwie z oliwek. Omega-9 pomaga ochronić układ krążenia i serce przed chorobami, a także wesprzeć układu odpornościowy.
Gdzie występuje?
Kwas oleinowy znajdziemy w:
- oliwie z oliwek
- oleju rzepakowym
-
oleju słonecznikowym
- oleju z orzechów ziemnych
- oleju z pestek winogron
Właściwości
Kwas oleinowy należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają gospodarkę tłuszczową w organizmie oraz pracę układu krążenia. Wpływa również na pracę układu immunologicznego, poprawiając odporność i barierę ochronną chroniącą organizm przed działaniem wirusów czy bakterii.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są częścią diety śródziemnomorskiej, która uważana jest za najzdrowszą na świecie. Choćby z tego względu warto włączyć je do diety.
Omega-9 na cholesterol
Kwas oleinowy pomaga uregulować poziom cholesterolu całkowitego we krwi, a także poszczególnych jego frakcji, m.in. trójglicerydów czy złego cholesterolu. Dzięki temu zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca.
Przeciw nadciśnieniu
Omega-9 korzystnie wpływa na pracę serca i układu sercowo-naczyniowego. Pomaga uregulować ciśnienie krwi i zapobiec nadciśnieniu tętniczemu.
Kwas na zdrową skórę
Kwas oleinowy pomaga zachować zdrową skórę, chroniąc ją przed szybką utratą wody. Dzięki temu poprawia jej kondycję, nawilża ją, zmiękcza, wpływając na jej zdrowy wygląd. Skóra, która jest nawilżona, staje się promienna, dłużej zachowuje świeżość.
Omega-9 pozytywnie wpływa również na wygląd włosów, sprawiając, że stają się lśniące i błyszczące. Dieta bogata w kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego zapobiega łamaniu włosów, pomaga zachować je w zdrowiu.
Przeciw cukrzycy
Kwas oleinowy pomaga utrzymać stały poziom glukozy we krwi. Dzięki temu zapobiega cukrzycy, hipoglikemii oraz hiperglikemii. Z badań wynika, że zbyt wysoki cukier może przyczyniać się do wystąpienia wielu chorób i wzrostu ryzyka zawału serca.
Na stany zapalne
Omega-9 wpływa na pracę układu immunologicznego, przyczyniając się do poprawy pracy neutrofili. To sprawia, że działa przeciwzapalnie, zapobiegając chorobom i infekcjom.
Na pracę mózgu
Kwas oleinowy korzystnie wpływa także na pracę mózgu. Działa przeciwdepresyjnie, poprawiając nastrój i samopoczucie. Pomaga również utrzymać sprawność myślenia i zapobiec chorobom mózgu.
Czy warto spożywać?
Omega-9 warto włączyć na stałe do diety, bo ma szereg właściwości prozdrowotnych. Szczególnie istotne jest zastąpienie tłuszczami pochodzenia roślinnego tłuszczów odzwierzęcych m.in. masła czy smalcu, które mają mniej wartości zdrowotnych. Wspierają one układ krążenia i układ sercowo-naczyniowy, poprawiając kondycję zdrowotną.
Jak wykorzystywać?
Kwas oleinowy można stosować do sałatek, pieczonych mięs, ryb. Korzystając z nich przy obróbce termicznej, warto zwracać uwagę na to, jaki mają punkt dymienia. Lepiej stosować je na zimno, by w pełni skorzystać z ich dobroczynnych właściwości.
Czytaj też:
Tahini – pasta sezamowa, która reguluje ciśnienie krwi. Do czego ją wykorzystać?