Jesz te produkty w nadmiarze? Twój mózg na tym cierpi

Jesz te produkty w nadmiarze? Twój mózg na tym cierpi

Dodano: 
Mózg, zdj. ilustracyjne
Mózg, zdj. ilustracyjne / Źródło: Fotolia / PIC4U
Każdy z nas słyszał o produktach, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu. A co z tymi, które szkodzą? Zanim wprowadzi się do diety nowe produkty, warto wyeliminować lub ograniczyć spożycie tych, których mózg nie lubi. Jest ich kilka...

Cukier

Mózg potrzebuje cukru, by mógł prawidłowo funkcjonować. Nie oznacza to jednak, że możemy spożywać go bez ograniczeń. Podczas jednego z badań naukowcy z UCLA odkryli, że szczury karmione roztworem fruktozy dłużej pokonywały labirynt, co jest oznaką spowolnionego procesu uczenia się i utraty pamięci. Druga grupa szczurów, którym podano roztwór fruktozy, a także kwasy omega–3 kwasy tłuszczowe osiągnęła o wiele lepszy wynik. Naukowcy podejrzewają, że dieta zawierająca tylko fruktozę zmniejsza aktywność mózgu, ponieważ wpływa na zdolność insuliny do wspomagania komórek mózgu w przetwarzaniu myśli i emocji.

Żywność przetworzona

Zawiera nie tylko duże ilości cukru, ale także łuszcze „trans”, czyli utrwardzone oleje roślinne. W badaniu z 2015 roku dorośli, którzy zgłosili, że spożywali dużo tłuszczów „trans” dziennie, mieli trudności w przypomnieniu sobie, jakie słowa widzieli w zadaniu pamięciowym.

Czytaj także:
Tak ciało ostrzega cię przez zawałem. Masz mało czasu!

„Złe” tłuszcze

Dieta bogata w "zły" tłuszcz nasycony może zaszkodzić funkcjonowaniu mózgu, wynika z badań przeprowadzonych na Harvardzie i opublikowanych w „Annals of Neurology”. Naukowcy analizowali nawyki żywieniowe i testowali funkcje mózgu 6 tys. kobiet przez około cztery lata i odkryli, że panie, które jadły dużo nasyconych tłuszczów, miały niższe wyniki w testach mózgu i pamięci. Co ciekawe, kobiety, które spożywały najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (znajdujących się w produktach takich jak oliwa z oliwek i awokado) miały wyższe wyniki.

Śmieciowe jedzenie

Brytyjskie badanie przeprowadzone w 2011 roku z udziałem prawie 4 tys. dzieci wykazało, że osoby, które w wieku trzech lat jadły głównie fast–food (dużo przetworów i fast food), miały niższe IQ w porównaniu z dziećmi, które zjadły zdrowo. Badanie sugeruje, że inteligentne wybory żywieniowe mogą być szczególnie istotne w początkowych latach szybkiego rozwoju mózgu.

Czytaj także:
Chcesz schudnąć? Wypróbuj dietę 5:2

Guma do żucia

Niedawne brytyjskie badanie, opublikowane w „Quarterly Journal of Experimental Psychology” wykazało, że guma do żucia podczas ćwiczeń z zapamiętywaniem zaburzała krótkotrwałe wspomnienia uczestników. Naukowcy są przekonani, że żucie gumy może przeszkadzać w koncentrowaniu się na zadaniach pamięciowych. To odkrycie jest sprzeczne z poprzednimi badaniami, które wykazały pozytywny związek między gumą do żucia a zapamiętywaniem.

Czytaj także