Organizm każdego z nas potrzebuje glukozy, by mógł prawidłowo funkcjonować. Jeżeli trzustka funkcjonuje prawidłowo, a my prowadzimy zdrową, zbilansowaną dietę i jesteśmy aktywni fizycznie, poziom cukru we krwi powinien utrzymywać się na prawidłowym poziomie (zarówno na czczo, jak i po posiłku). Coraz częściej jednak diagnozuje się cukrzycę, którą uznaje się za chorobę cywilizacyjną.
Hiperglikemia
Hiperglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi wykracza poza normę. Jest to bardzo poważny stan, którego pod żadnym pozorem nie wolno bagatelizować. Problem w tym, że wiele osób zmaga się z hiperglikemią, nie mając o tym pojęcia. Podwyższony cukier we krwi wychodzi podczas rutynowych badań. Czasem wiadomość o podejrzeniu cukrzycy spada na nas jak grom z jasnego nieba – przecież przyszliśmy do lekarza z powodu nadmiernego pragnienia i częstego oddawania moczu...
Jeżeli hiperglikemia utrzymuje się bardzo długo lub nie leczymy zdiagnozowanej cukrzycy, mogą wystąpić bardzo poważne problemy ze zdrowiem.
Objawy krótkotrwałej hiperglikemii:
-
częste oddawanie moczu,
-
wzmożone pragnienie,
-
ból głowy,
-
zawroty głowy,
-
problemy z koncentracją,
- problemy ze wzrokiem,
- swędzenie skóry
-
senność.
Skutki długotrwałej hiperglikemii:
-
neuropatia,
-
nefropatia,
-
choroby serca,
-
zawał serca,
-
ślepota,
-
udar,
-
retinopatia,
-
stopa cukrzycowa.
Czytaj też:
Glukoza – co to jest i czy ma dobry wpływ na zdrowie?
Hiperglikemia – normy cukru we krwi
U zdrowego człowieka poziom cukru na czczo powinien mieścić się w granicach 70 – 99 mg/dl, natomiast 2 godziny po posiłku nie powinien przekraczać 140 mg/dl. U osoby zmagającej się z cukrzycą poziom cukru we krwi n czczo nie powinien przekraczać 110 mg/dl, a dwie godziny po posiłku – 140mg/dl.
Wyniki powyżej tego zakresu świadczą o hiperglikemii i powinny wzbudzić nasz niepokój.
Hiperglikemia – leczenie i dieta
W przypadku cukrzycy typu 1 leczenie opiera się głównie na terapii insuliną, ponieważ trzustka nie jest w stanie syntetyzować niezbędnej ilości insuliny. W przypadku cukrzycy typu 2 niezbędna jest przede wszystkim zmiana diety (dieta cukrzycowa), ponieważ wrażliwość organizmu na insulinę spada.
Czytaj też:
Sprawdź, czy możesz cierpieć na niedobór witaminy D
Hiperglikemia – naturalne produkty, które obniżają poziom cukru
Osoby zmagające się hiperglikemią nie zawsze muszą sięgać po insulinę. Jeżeli lekarz zadecyduje, że na początek można ograniczyć się do regulowania poziomu cukru odpowiednią dietą, warto poznać naturalne sposoby, które pomagają obniżyć glikemię.
Aby w naturalny sposób zapanować na poziomem cukru we krwi, należy przede wszystkim:
-
unikać produktów bogatych w cukry proste (słodzone napoje),
-
wybierać węglowodany złożone (produkty pełnoziarniste),
- sięgać po zielone warzywa liściaste i rośliny strączkowe,
-
zachować aktywność fizyczną (pomocne mogą okazać się nawet regularne spacery),
- wybierać zdrowe tłuszcze i chude mięso,
-
pić dużo wody (pomaga rozrzedzić krew i wspomaga prawidłową pracę całego organizmu).
Produkty, które obniżają poziom cukru we krwi i zasługują na szczególną uwagę to:
-
ocet jabłkowy,
-
migdały,
-
awokado,
-
oliwa z oliwek,
-
pieczywo razowe.
Czytaj też:
Cukrzyca typu 2. Pięć subtelnych objawów