Hipoglikemia czy hiperglikemia? Jakie są objawy?

Hipoglikemia czy hiperglikemia? Jakie są objawy?

Cukrzyca, zdj. ilustracyjne
Cukrzyca, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / Mediteraneo
Dodano: 
Cukrzyca jest bardzo poważną chorobą, która wiąże się z niebezpiecznymi skokami poziomu cukru we krwi. Diabetycy muszą regularnie kontrolować jego poziom, wykonując pomiary w domowych warunkach. Każdy z nas również powinien raz na jakiś czas oznaczyć poziom cukru. Szczególnie, gdy pojawią się objawy, mogące wskazywać na hipoglikemię lub hiperglikemię.

Niski poziom cukru we krwi (hipoglikemia) i wysoki poziom cukru we krwi (hiperglikemia) mogą zdarzyć się niemal każdemu, ale osoby z cukrzycą są bardziej podatne na wahania poziomu cukru we krwi. Ponieważ niektórzy z nas potrafią latami zmagać się z cukrzycą, nie mając pojęcia, że chorują, wszyscy powinniśmy znać objawy hipoglikemii (niski poziom cukru we krwi), jak i hiperglikemii (wysoki poziomu cukru we krwi) oraz powikłania przewlekłych zaburzeń poziomu cukru we krwi.

Glukoza – co to jest?

Glukoza to cukier prosty, powszechnie występujący w produktach spożywczych. To najprostszy z węglowodanów, dzięki czemu jest nazywany monosacharydem. Inne monosacharydy to fruktoza, galaktoza i ryboza. Nasz organizm pobiera glukozę głównie z pieczywa, owoców, warzyw i produktów mlecznych. Potrzebujemy jej, ponieważ wraz z tłuszczem, glukoza jest jednym z preferowanych przez organizm źródeł paliwa w postaci węglowodanów.

Jednak poziom glukozy ma ogromne znacznie. Gdy długotrwale odbiera od normy, może mieć trwałe i poważne skutki. Oznacza to, że glukozę (tak i wszystko inne, czego potrzebuje nasz organizm) należy spożywać w rozsądnych ilościach.

Glukoza – wpływ na organizm człowieka

Glukoza pełni w ludzkim organizmie wiele istotnych funkcji:

  • jest głównym i w zasadzie podstawowym źródłem energii organizmu,
  • jest niezbędna do prawidłowej pracy wszystkich organów wewnętrznych,
  • to dzięki niej nasz mózg i układ nerwowy mogą właściwie funkcjonować – niedobór glukozy w codziennej diecie ma fatalny wpływ na pracę mózgu,
  • bierze udział w tworzeniu białek i tłuszczów.

Glukoza – trawienie i wykorzystywanie

Kiedy spożywamy posiłek, nasz organizm natychmiast zaczyna pracować nad trawieniem glukozy. Enzymy rozpoczynają proces podziału z pomocą trzustki. Trzustka wytwarzająca hormony, w tym insulinę, od której w dużej mierze zależy proces trawienia glukozy. Kiedy jemy, nasze ciało pobudza trzustkę, która musi uwolnić insulinę, aby poradzić sobie z rosnącym poziomem cukru we krwi.

Cukier we krwi – gdy organizm zaczyna wariować

Pierwsze objawy, świadczące o tym, że poziom cukru we krwi jest niezrównoważony, obejmują:

  • problemy z utratą masy ciała lub systematyczne tycie,
  • rozdrażnienie i niepokój, które mijają po zjedzeniu posiłku,
  • częste spadki energii w ciągu dnia,
  • zawroty głowy,
  • apetyt na słodycze,
  • ciągły głód.

Kiedy poziom cukru we krwi jest rozregulowany, zaburzona zostaje także praca hormonów, a co za tym idzie – praca całego organizmu. Przewlekłe skoki i spadki poziomu cukru we krwi sprzyjają rozwojowi cukrzycy, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie w ciągu dnia.

Hipoglikemia

Hipoglikemia, zwana także niskim poziomem glukozy we krwi lub niskim poziomem cukru we krwi, występuje, gdy poziom glukozy we krwi spada poniżej normy. Najczęstsze objawy to:

  • kołatanie serca,
  • zmęczenie,
  • bladość skóry,
  • drżenie mięśni,
  • niepokój,
  • głód,
  • drażliwość,
  • mrowienie wokół ust.

Wraz z pogarszaniem się hipoglikemii objawy mogą obejmować dezorientację, która utrudnia wykonywanie podstawowych zadań, zaburzenia widzenia, napady drgawek, a nawet utratę przytomności.

Hiperglikemia

Hiperglikemię definiuje się jako nienormalnie wysoki poziom glukozy we krwi. Najczęstsze objawy to:

  • zwiększone pragnienie,
  • bóle głowy,
  • problemy z koncentracją,
  • rozmazany obraz,
  • częstsze oddawanie moczu,
  • ogólne zmęczenie,
  • utratę masy ciała.

Nieleczona hiperglikemia prowadzi do wielu poważnych problemów ze zdrowiem. Utrudnia gojenie się ran, uszkadza naczynia krwionośne, nerki i oczy, sprzyja występowaniu infekcji itd.

Czytaj też:
Miażdżyca – choroba, której nie wolno ignorować

Źródło: Daily Health Post/Health Line/Zdrowie Wprost