Poprzeczki można albo uwielbiać, albo unikać ich jak ognia. To zabawne, że jeden owoc może wywoływać tak skrajne odczucia. Miłośnicy słodkich owoców omijają szerokim łukiem porzeczki – trudno znaleźć inne, kwaśniejsze owoce. Natomiast wielbiciele porzeczek mogą jeść je garściami i nie ma dla nich większego znaczenia rodzaj, bowiem chętnie jedzą zarówno czarne, jak i czerwone i białe odmiany.
Jeszcze inną grupę stanowią osoby, które sięgają po soki i nektary z czarnej porzeczki. Przyjęło się, że dobrze smakują w połączeniu z wódką i dlatego też soki porzeczkowe często pojawiają się na imprezach. Czarna porzeczka jest zdecydowanie najpopularniejsza spośród wszystkich, a ponieważ sezon na nią już niebawem się kończy, warto jeszcze skorzystać – ten owoc ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
Czarna porzeczka – co w niej znajdziemy?
W czarnej porzeczne znajdziemy m.in.:
-
antocyjany,
-
polifenole,
- witaminę E,
- witaminę B1, B5 i B6
-
przeciwutleniacze,
- żelazo,
- miedź,
-
witaminę C,
-
kwas gamma-linolenowy (GLA).
Zdecydowanie najwięcej jest witaminy C (czterokrotnie więcej niż w pomarańczy). Na uwagę zasługują też antyoksydanty, których w czarnej porzeczce jest więcej niż w jagodach, uznawanych za „superfoods”. Nic dziwnego, że ludzie od lat używają czerwonej porzeczki, by poprawić swój stan zdrowia. Niezwykle popularne są nie tylko przetwory i soki z owoców, ale nawet napary z liści porzeczki.
W 100 g czarnej porzeczki znajdują się około 63 kalorie, dla porównania – w czerwonej 56 kalorii, więc różnica jest niewielka. Ponadto porzeczki zawierają błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i przyspiesza metabolizm.
Czarna porzeczka – właściwości
-
Zwiększa odporność. Oprócz witaminy C czarne porzeczki zawierają dużo przeciwutleniaczy i antocyjanów. Mogą one pomóc wzmocnić układ odpornościowy, uśmierzyć ból gardła i złagodzić objawy grypy. Ponadto napar z liści czarnej porzeczki wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i antywirusowe. Dzięki dużej zawartości GLA, czarna porzeczka zmniejsza ból stawów i mięśni.
-
Obniża ciśnienie. Potas i GLA zawarte w czarnej porzeczce pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi. Ponadto kwas gamma-linolenowy utrudnia odkładanie się płytek krwi w krwioobiegu.
-
Chroni przed nowotworami. Flawonoidy, takie jak beta-karoten, zeaksantyna i kryptoksantyna, pomagają obniżyć ryzyko niektórych nowotworów, chorób neurologicznych, spowolnić proces starzenia i zwalczać stany zapalne.
-
Zapobiega anemii. Żelazo obecne w czarnej porzeczce pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i zapewnia organizmowi natlenioną krew, która dociera do każdej części naszego ciała.
-
Chroni oczy. Czarne porzeczki są dobrym źródłem wielu przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, która walczy z wolnymi rodnikami, stabilizuje je, a tym samym zapobiega ich oksydacyjnym uszkodzeniom w oczach. Dodatkowo zawiera też witaminę A, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowych oczu.
Czytaj też:
Zacznij jeść jedno awokado dziennie i sprawdź, co się stanie