W przeciwieństwie do wody alkalicznej, której pH jest większe niż 7, woda kwaśna ma pH 6,5 lub mniej. Istnieje wiele przyczyn niskiego pH wody, w tym przyczyny naturalne, takie jak kwaśne deszcze. Mikroby glebowe, korzenie drzew i niektóre formacje skalne mogą również wytwarzać kwasy, które powodują zakwaszenie pobliskiej wody. Często kwaśna woda jest spowodowana zanieczyszczeniem przemysłowym, a woda o niskim pH często znajduje się w pobliżu kopalni, składowisk chemicznych, elektrowni i wysypisk śmieci.
Nie zaleca się picia kwaśnej wody, ponieważ jej wysoka kwasowość i stężenie metali ciężkich może mieć kilka negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
Możliwe skutki uboczne picia kwaśnej wody:
- Może zawierać metale ciężkie. Jest to niepokojące, ponieważ narażenie na metale ciężkie może być niebezpieczne, potencjalnie prowadząc do zatrucia metalami ciężkimi.
- Może szkodzić zębom. Chociaż nie badano szczegółowo kwaśnych wód gruntowych, wykazano, że napoje o pH 4,5 lub niższym zwiększają ryzyko próchnicy. W związku z tym regularne picie kwaśnej wody może powoli zniszczyć szkliwo zębów, powodując ubytki.
- Może być szkodliwa dla zdrowia kości. Narażenie na niektóre metale ciężkie, w tym ołów, kadm, arsen i chrom, wiąże się z negatywnymi skutkami ubocznymi dla zdrowia kości. Dlatego regularna ekspozycja na kwaśną wodę, która jest bogata w te metale ciężkie, może z czasem mieć negatywny wpływ na zdrowie kości.
Miejscowe stosowanie kwaśnej wody może być korzystne w przypadku stanów zapalnych skóry, takich jak atopowe zapalenie skóry. Może również pomóc w przypadku łupieżu, mycia świeżych produktów i uprawy roślin. Jednak potrzeba więcej badań, aby potwierdzić te efekty.
Czytaj też:
Źródlana, mineralna, stołowa czy lecznicza. Jaką wodę wybrać i dlaczego?