Pieprz do woli! Czarny pieprz zapobiega nowotworom

Pieprz do woli! Czarny pieprz zapobiega nowotworom

Dodano: 
Pieprz czarny
Pieprz czarny Źródło: Shutterstock / Chatham172
Najnowsze badania wskazują, że zawarta w czarnym pieprzu substancja – piperyna, która nadaje pieprzowy ostry smak, jest przeciwutleniaczem o silnym działaniu antynowotworowym. Piperyna ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Niezdrowa dieta, zbyt duża ekspozycja na słońce, picie alkoholu i palenie tytoniu mogą zwiększyć liczbę wolnych rodników w organizmie. Nadmiar tych cząsteczek uszkadza komórki, powodując szybsze starzenie się i szereg problemów zdrowotnych, w tym raka, choroby sercowo-naczyniowe, zapalenie stawów, astmę i cukrzycę. Badania laboratoryjne, przeprowadzone przez naukowców ze Stanów zjednoczonych wykazały, że piperyna zawarta w pieprzu przeciwdziała wolnym rodnikom.

Jak przebiegały badania?

Badanie przeprowadzono na szczurach. Zwierzęta podzielono na dwie grupy. Jedna grupa szczurów była karmiona dietą wysokotłuszczową, a druga dietą wysokotłuszczową uzupełnioną czarnym pieprzem. Wykazano, że szczury karmione dietą wysokotłuszczową uzupełnioną czarnym pieprzem miały znacznie mniej markerów uszkodzeń spowodowanych wolnymi rodnikami w porównaniu ze szczurami karmionymi dietą wysokotłuszczową bez dodatku pieprzu. Badania wykazały również, że zawarta w pieprzu piperyna ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Piperyna i rak

Czarny pieprz ma również właściwości zwalczające raka. Badania laboratoryjne wykazały, że piperyna zmniejsza reprodukcję komórek raka piersi, prostaty i okrężnicy. Naukowcy porównali 55 związków zawartych w przyprawach i stwierdzili, że piperyna wykazuje duża skuteczność w leczeniu raka piersi – jednego z najbardziej agresywnych rodzajów raka. Piperyna wykazuje również obiecujące efekty w minimalizowaniu oporności wielolekowej w komórkach nowotworowych, co potencjalnie zmniejsza skuteczność chemioterapii.

Czarny pieprz wspomaga wchłanianie innych substancji

Badania wykazały, że piperyna może poprawić wchłanianie m.in:

  • beta-karotenu występującego w warzywach i owocach, który organizm przekształca w witaminę A. Beta-karoten działa jako silny przeciwutleniacz, który może walczyć z uszkodzeniami komórkowymi. Badania wykazały, że spożywanie 15 mg beta-karotenu z 5 mg piperyny znacznie zwiększa poziom beta-karotenu we krwi w porównaniu z przyjmowaniem samego beta-karotenu.
  • kurkuminy, która jest aktywnym składnikiem popularnej przeciwzapalnej kurkumy przyprawowej. Naukowcy odkryli, że spożywanie 20 mg piperyny z 2 g kurkuminy poprawiło przyswajalność kurkuminy u ludzi o 2000 proc.
  • resweratrol – przeciwutleniacz występujący w czerwonym winie, jagodach i orzeszkach ziemnych. Badania sugerują, że resweratrol może chronić przed chorobami serca, rakiem, chorobą Alzheimera i cukrzycą.

Czytaj też:
Sól gorzka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Źródło: Medical Xpress