Program „Dobry posiłek w szpitalu” trafił do konsultacji. Znamy szczegóły

Program „Dobry posiłek w szpitalu” trafił do konsultacji. Znamy szczegóły

Dodano: 
Jedzenie szpitalne
Jedzenie szpitalne Źródło:Shutterstock / Robson90
Wczoraj, 14 września 2023 roku, Ministerstwo Zdrowia upubliczniło projekt rozporządzenia w sprawie programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zobacz, czego mogą się spodziewać pacjenci.

Głównym celem programu „Dobry posiłek w szpitalu” ma być poprawa jakości posiłków serwowanych w szpitalach i wprowadzenie optymalnego modelu żywienia pacjentów. Projekt trafił do konsultacji publicznych. Czas pokaże, jak będzie on realizowany w praktyce, ale znamy już pierwsze szczegóły.

„Dobry posiłek w szpitalu” – dodatkowe pieniądze na wyżywienie pacjentów

Szpitale otrzymają dodatkowo 25 złotych dziennie na każdego pacjenta. Środki te mają być przeznaczone na jego wyżywienie. Posiłki będą przygotowywane w oparciu o jadłospis stworzony przez wykwalifikowanego dietetyka na co najmniej 7 dni. Informacje zawarte w jadłospisie dotyczyć będą kwestii, takich jak:

  • rodzaj posiłku,
  • skład produktów,
  • sposób ich obróbki (gotowanie, duszenie etc.),
  • obecność alergenów w artykułach spożywczych,
  • wartość energetyczna (kaloryczność) i odżywcza posiłku (ilość białka, węglowodanów, cukrów, kwasów tłuszczowych, soli itp.) liczona w 100 gramach oraz jednej porcji.

Projekt rozporządzenia nakłada na szpitale codzienny obowiązek publikacji na stronie internetowej placówki fotografii co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet danego dnia. Zdjęcia muszą być opatrzone stosownymi opisami odwołującymi się do konkretnej pozycji z jadłospisu.

Dieta pacjentów ma wspomagać ich rekonwalescencję. Nie powinna jednak – jak podkreśla resort zdrowia – różnić się zasadniczo od sposobu żywienia osób zdrowych, a wszelkie ewentualne odstępstwa muszą być jak najmniejsze. Jadłospis powinien uwzględniać aktualną sytuację zdrowotną pacjenta i choroby, na które cierpi (wiąże się to na przykład z koniecznością zwiększenia lub zmniejszenia podaży niektórych składników odżywczych, zmianą konsystencji potraw itp.). Zlecenie diety przez lekarza będzie – w świetle założeń programu – poprzedzać konsultacja z dietetykiem oraz sprawdzenie stanu odżywienia pacjenta.

„Dobry posiłek w szpitalu” odpowiedzią na dotychczasowe uchybienia

W uzasadnieniu do projektu rozporządzenia w sprawie programu „Dobry posiłek w szpitalu” znalazły się również informacje o uchybieniach, jakie wykryto w dotychczasowym sposobie żywienia pacjentów podczas hospitalizacji. Resort przytacza wnioski z raportów przygotowanych przez Najwyższą Izbę Kontroli (2018 r.) oraz Państwową Inspekcję Sanitarną (2022 r.), w których wymienione zostały błędy takie jak: niewłaściwie zbilansowane jadłospisy, niska wartość odżywcza i mała różnorodność szpitalnych posiłków, komponowanie potraw w oparciu o wysoce przetworzone artykuły spożywcze itp.

Program „Dobry posiłek w szpitalu” będzie podzielony na trzy etapy: organizacyjny (zakończy się najpóźniej 15 października 2023 roku), realizacyjny (potrwa do 30 czerwca 2024 roku) oraz ewaluacyjny (potrwa do 31 października 2024 roku). Pilotaż zakłada nie tylko wprowadzenie zmian w żywieniu pacjentów. Obejmie również wdrożenie porad żywieniowych dla świadczeniobiorców, edukację i rozpowszechnianie informacji dotyczących prawidłowego żywienia oraz zapewnienie usług dietetyka. Każdy szpital będzie zatrudniał dietetyka w wymiarze nie mniejszym niż pół etatu. Pilotaż będzie finansowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

Czytaj też:
Program „Dobry posiłek” uratuje szpitale? „Pieniędzy brakuje nie tylko na jedzenie”
Czytaj też:
Pozytywne zmiany dla pacjentów z PNH. Leczenie na światowym poziomie