Picie dwóch lub więcej napojów dietetycznych dziennie może zwiększyć ryzyko chorób serca, w tym zawału serca i udaru, u zdrowych kobiet po menopauzie, zgodnie z nowym badaniem przeprowadzonym na Uniwersytecie Iowa. Badanie, w którym analizowano spożycie napojów dietetycznych i zdrowie układu sercowo-naczyniowego u prawie 60 000 kobiet uczestniczących w badaniu obserwacyjnym „Women’s Health Initiative Observational Study”, wykazało, że w porównaniu z kobietami, które nigdy lub rzadko spożywają napoje dietetyczne, osoby spożywające dwa lub więcej dziennie są o 30 procent bardziej narażone na wystąpienie zdarzenia sercowo-naczyniowego, a 50 procent kobiet częściej umiera z powodu choroby pokrewnej. Jest to jedno z największych badań na ten temat.
W oparciu o samodzielnie zgłoszone spożycie napojów dietetycznych przez okres trzech miesięcy naukowcy podzielili 59 614 uczestników badania na cztery grupy spożycia:
-
dwa lub więcej napojów dietetycznych dziennie,
-
5-7 dietetycznych napojów na tydzień,
-
1 do 4 dietetycznych napojów na tydzień,
-
od 0 do 3 dietetycznych napojów miesięcznie.
Ich zapisy dotyczące zdrowia zostały zbadane 8,7 lat później, by ukazać ich historię chorób i interwencji medycznych. Obejmowały one następujące choroby i zdarzenia:
-
choroba niedokrwienna serca,
-
zastoinowa niewydolność serca,
-
atak serca,
-
rewaskularyzacja wieńcowa
-
udar niedokrwienny,
-
choroba tętnic obwodowych,
-
śmierć z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Pierwotny wynik, określony jako przypadek choroby wieńcowej serca, zastoinowej niewydolności serca, zawału serca, procedury rewaskularyzacji wieńcowej, udaru niedokrwiennego, choroby tętnic obwodowych i śmierci sercowo-naczyniowej – wystąpił u 8,5 procent kobiet spożywających dwa lub więcej drinków dziennie w porównaniu do 6,9 procent w grupie napojów od 5 do 7 diet na tydzień; 6,8 procent w grupie napojów od jednego do czterech na tydzień; i 7,2 procent w grupie zero-trzy na miesiąc.
Związek utrzymywał się nawet po dostosowaniu danych przez naukowców w celu uwzględnienia cech demograficznych i innych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym wskaźnika masy ciała, palenia tytoniu, stosowania terapii hormonalnej, aktywności fizycznej, spożycia energii, spożycia soli, cukrzycy, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu i cukru. Średnio kobiety, które spożywały dziennie dwa lub więcej dietetycznych napojów, były młodsze, częściej paliły i zmagały się z cukrzycą, wysokim ciśnieniem krwi oraz miały wyższy wskaźnik masy ciała.
Czytaj też:
8 objawów i chorób, które mogą wystąpić u kobiety po 40. roku życia