Na całym świecie w 2019 roku wyprodukowano około 264 miliardów papierowych kubków do spożywania żywności i napojów, takich jak herbata, kawa, czekolada, napoje bezalkoholowe i zupy, podaje Imarc Group, międzynarodowa firma badająca rynek.
Według Imarc, konsumenci używają papierowych kubków z powodu gorączkowego trybu życia i napiętego harmonogramu, a popyt jest stymulowany przez rosnący trend usług na wynos i gotowej do spożycia żywności na całym świecie. Kubki papierowe również nie wymagają czyszczenia i można je łatwo wyrzucić po użyciu.
Mikroplastiki w napojach
Ale naukowcy z Indyjskiego Instytutu Technologii biją na alarm. „Mikroplastiki działają jako nośniki zanieczyszczeń, takich jak jony, toksyczne metale ciężkie, takie jak pallad, chrom i kadm, a także związki organiczne, które są hydrofobowe (odpychają wodę) i mogą przedostać się do królestwa zwierząt” – mówi Sudha Goel, główna autorka badań. „W przypadku regularnego spożywania z czasem konsekwencje zdrowotne mogą być poważne”.
Zespół Sudhy wlał ultra-czystą wodę o temperaturze 85-90 stopni Celsjusza do papierowych kubków i pozostawił na 15 minut przed analizą pod mikroskopem fluorescencyjnym pod kątem mikroplastików.
Ile mikroplastików dostaje się do napojów?
Wyniki były zaskakujące. „Mogliśmy potwierdzić uwolnienie do wody mikroplastików, a także cząstek o rozmiarach submikronowych za pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego – jednorazowy papierowy kubek wystawiony na działanie gorącej cieczy przez 15 minut będzie zawierał około 10,2 miliarda submikronowych cząstek” – mówi Sudha.
Ponadto, stosując chromatografię jonową, naukowcy zaobserwowali przenoszenie jonów do wody z papierowych kubków, potwierdzając, że mikroplastiki mogą być uwalniane do gorących napojów.
Badanie ma zostać opublikowane w lutym 2021 r. w Journal of Hazardous Materials, ale jest już dostępne w Internecie.
Czytaj też:
Lubisz gorące napoje? WHO ostrzega: Mogą powodować raka