Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zgłosiło około 34,2 miliona przypadków cukrzycy w swoim raporcie dotyczącym statystyki cukrzycy za 2020 r. Cukrzyca jest stanem chorobowym, który ogranicza zdolność trzustki do wytwarzania lub wykorzystywania insuliny, która jest niezbędna do regulacji poziomu cukru we krwi. Brak insuliny pozbawia komórki i tkanki energii, ostatecznie powodując nieprawidłowe funkcjonowanie tkanek organizmu.
Osoby z cukrzycą typu 1 muszą otrzymywać insulinę przez wstrzyknięcie lub z pompy. Według CDC 1,6 miliona osób w samych Stanach Zjednoczonych ma cukrzycę typu 1. Statystyka obejmuje też 187 000 dzieci. Chociaż mówi się, że cukrzyca typu 1 dotyka więcej dzieci, może zdarzyć się każdemu – w każdym wieku, o jakiejkolwiek masie ciała i pochodzeniu.
Jednak osoby z cukrzycą typu 2 monitorują poziom glukozy we krwi za pomocą odpowiedniego planu posiłków i aktywności fizycznej. Mogą potrzebować leków w różnych dawkach, aby pomóc im kontrolować poziom cukru we krwi. W zależności od stanu insulinę podaje się również osobom z cukrzycą typu 2 w celu przywrócenia normalnego poziomu glukozy we krwi.
Istnieją produkty spożywcze sprzedawane i oznaczane jako zdrowe, co daje ludziom błędne wrażenie na temat ich zdolności do leczenia. W rzeczywistości może to być żywność z dużą ilością witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które umożliwiają normalizację poziomu glukozy we krwi.
Ale oto lista sześciu prawdziwych superfoods, które mogą pomóc przy cukrzycy:
Czytaj też:
Jak przygotować się do pobytu w szpitalu?Orzechy i ziarna
Dostępne opcje obejmują orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, nasiona chia, orzechy włoskie, migdały, siemię lniane i pistacje. Ponieważ są wypełnione zdrowymi tłuszczami, które są całkowicie wchłaniane przez organizm, orzechy i nasiona regulują w ten sposób poziom cukru we krwi i ogólne spożycie żywności. Witaminy, minerały, białko roślinne i błonnik sprawiają, że orzechy i nasiona stanowią zrównoważoną przekąskę.
Rośliny strączkowe
Czarna fasola, fasola pinto, groszek i soczewica są niektórymi przykładami roślin strączkowych, które stabilizują poziom cukru we krwi, pomagając w zdrowym trawieniu ilością dostarczanego błonnika, a także zapobiegając szybkiemu wchłanianiu cukru.
Płatki owsiane
Owsianka nie zawiera cukru, dlatego pomaga osobom z cukrzycą typu 2 utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Owsianka jest również silnym źródłem błonnika, który pomaga osiągnąć normalny poziom A1C u osób, które często go spożywają.
Pomidory
Wykazano, że witamina C znajdująca się w pomidorach obniża podwyższony poziom cukru we krwi po posiłkach u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.
Zielone warzywa liściaste
Ta lista obejmuje między innymi szpinak, jarmuż, sałatę. Zgodnie z kilkoma badaniami te warzywa mogą potencjalnie obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Brokuły
Rozpuszczalny błonnik spowalnia wchłanianie cukru we krwi. Ponieważ brokuły są źródłem błonnika, zapobiegają ryzyku wzrostu poziomu cukru we krwi.Czytaj też:
Surowy łosoś: czy jedzenie surowego łososia jest bezpieczne?Czytaj też:
Maślanka – właściwości zdrowotne. Czy maślanka jest zdrowsza od kefiru?