Badania nad chorobami oczu (AREDS), opublikowane w 2001 roku, wykazały, że niektóre składniki odżywcze – cynk, miedź, witamina C, witamina E i beta–karoten – mogą zmniejszyć ryzyko pogorszenia wzroku, wynikające ze starzenia się aż o 25 procent. To badanie zostało zaktualizowane w 2013 roku, by przetestować różne wersje oryginalnej formuły. Zmiany obejmowały kwasy tłuszczowe omega–3, zeaksantynę, luteinę i beta–karoten. Badanie wykazało, że niektóre kombinacje mogą działać lepiej niż inne. Wiadomo m.in., że kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym DHA), miedź, luteina i zeaksantyna są niezbędne dla zdrowia oczu.
Oto 10 produktów, które warto włączyć do codziennej diety, by utrzymać swoje oczy w dobrym stanie:
Ryby
Są bogatym źródłem kwasów omega–3. Najlepiej sięgać po łososia, pstrąga, makrelę, sardynki, anchois i śledzie.
Czytaj też:
Masz nadwrażliwe zęby? Wyjaśniamy, dlaczego
Orzechy i rośliny strączkowe
Są bogate nie tylko w kwasy tłuszczowe omega–3, ale zawierają także dużo witaminy E. W formie przekąski warto przegryzać orzechy włoskie, ziemne, brazylijskie oraz nerkowce. Z pośród roślin strączkowych na szczególną uwagę zasługuje soczewica.
Nasiona
Podobnie jak orzechy i rośliny strączkowe, nasiona mają wysoką zawartość kwasów omega-3 i są bogatym źródłem witaminy E. Oto, dlaczego warto jeść popularne w ostatnim czasie nasiona chia.
Cytrusy
Zawierają mnóstwo witaminy C, będącej doskonałym przeciwutleniaczem. Zalety? Wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia się.
Zielone warzywa liściaste
Jarmuż i szpinak są bogate w luteinę i zeaksantynę, ale także zawierają bardzo dużo przyjaznej dla oczu witaminy C.
Marchewki
Marchew bogata jest zarówno w witaminę A, jak i beta–karoten. Beta–karoten nadaje marchewce pomarańczowy kolor. Witamina A odgrywa istotną rolę w widzeniu. Jest składnikiem białka zwanego rodopsyną, który pomaga siatkówce absorbować światło.
Czytaj też:
Łykasz żelazo? Uważaj na te produkty
Słodkie ziemniaki
Podobnie jak marchew, słodkie ziemniaki są bogate w beta–karoten. Są też również dobrym źródłem witaminy E.
Wołowina
Wołowina jest bogata w cynk, który może pomóc opóźnić utratę wzroku wynikającą z wieku i zwyrodnienia plamki żółtej. Samo oko zawiera bardzo dużo cynku. Znajduje się on głównie w siatkówce. Mięso, takie jak pierś z kurczaka czy schab, również zawiera cynk, ale w mniejszej niż wołowina.
Jajka
Jajka są doskonałym źródłem luteiny i zeaksantyny, co może zmniejszyć ryzyko utraty wzroku z powodu wieku. Jajka są również dobrym źródłem witamin C i E oraz cynku.
Woda
Jest niezbędna do prawidłowej pracy oczu, ponieważ ludzki organizm składa się w dużej mierze właśnie z wody. Dzięki niej można zapobiegać m.in. suchości oczu.