3 produkty, które szkodzą chorej tarczycy. Warto je ograniczyć

3 produkty, które szkodzą chorej tarczycy. Warto je ograniczyć

Dodano: 
Tarczyca
Tarczyca Źródło: Fotolia / Anatomy Insider
Tarczyca odgrywa w naszym ciele bardzo ważną rolę. To największy gruczoł wydzielania wewnętrznego w naszym organizmie, mający wpływ na pracę całego organizmu. Gdy zachoruje, pojawia się mnóstwo problemów ze zdrowiem. Dlatego tak ważne jest, by właściwie o nią dbać.

Tarczyca jest gruczołem w kształcie motyla, umieszczonym u nasady szyi. Uwalnia hormony kontrolujące metabolizm – a konkretnie sposób, w jaki nasze ciało wykorzystuje energię. Hormony tarczycy regulują funkcje życiowe organizmu, w tym układ oddechowy, centralny i obwodowy układ nerwowy, szybkość tętna, masę ciała, poziom cholesterolu, cykle menstruacyjne i wiele, wiele innych.

Tarczyca i jej hormony

Tarczyca jest częścią układu hormonalnego, który składa się z gruczołów, produkujących, przechowujących i uwalniających hormony do krwioobiegu tak, by te mogły dotrzeć do komórek organizmu. Tarczyca wykorzystuje jod z pożywienia, aby wytworzyć dwa główne hormony:

  • Trijodotyronina (T3),
  • Tyroksyna (T4).

Czytaj też:
Ile razy w tygodniu należy ćwiczyć?

Tarczyca a przysadka mózgowa i podwzgórze

Poziomy T3 i T4 nie powinny być ani za wysokie, ani za niskie. Za tę równowagę odpowiedzialne są dwa gruczoły w mózgu – podwzgórze i przysadka komunikują się, aby utrzymać odpowiedni poziom T3 i T4.

Gdy poziomy T3 i T4 są niskie we krwi, przysadka uwalnia więcej TSH, aby powiedzieć gruczołowi tarczycy, żeby wytwarzał więcej hormonów tarczycy. Jeśli poziomy T3 i T4 są wysokie, przysadka uwalnia mniej TSH, aby spowolnić wytwarzanie tych hormonów.

T3 i T4 podróżują wraz z krwią po całym ciele. Hormony te regulują szybkość, z jaką działa metabolizm. Np. T3 i T4 regulują częstość akcji serca i szybkość przetwarzania pokarmu przez jelita. Więc jeśli poziomy T3 i T4 są niskie, tętno może być wolniejsze niż normalnie i może pojawić się zaparcie/przyrost wagi. Jeśli poziomy T3 i T4 są wysokie, może wystąpić szybkie tętno i biegunka/utrata wagi.

Ponieważ tarczyca na wpływ na wiele procesów w naszym organizmie, należy odpowiednio o nią dbać jeszcze zacznie dawać niepokojące objawy. Istnieją produkty, które jej służą oraz takie, które zaburzają jej pracę. Trzeba na nie uważać szczególnie wtedy, gdy zmagamy się z chorobami tarczycy.

Czytaj też:
Tak twoje ciało sygnalizuje, że jesz za dużo cukru

Chora tarczyca kontra cukier

W przypadku autoimmunologicznej choroby tarczycy należy zwrócić szczególną uwagę na poziom cukru we krwi. Podjadanie słodkich pokarmów może spowodować podrażnienie trzustki i doprowadzić do insulinooporności – choroby, która może uszkodzić tarczycę. To z kolei może prowadzić do obniżenia poziomu hormonów tarczycy.

Chora tarczyca a soja

Soja może utrudniać wchłanianie syntetycznego hormu tarczycy w postaci leku, który przyjmuje się przy niedoczynności tarczycy. Dodatkowo, w przypadku osób z niedoborem jodu, izoflawony w soi mogą prowadzić do zmniejszenia czynności hormonów tarczycy. Ważne, by między przyjęciem lek u a zjedzeniem soi minęły 4 godziny.

Chora tarczyca a smażone potrawy

Pokarmy bogate w tłuszcze trans mogą hamować skuteczność leków, zastępujących hormony tarczycy. Mogą również mieć niekorzystny wpływ na naturalną produkcję hormonu tarczycy w ciele.

Chora tarczyca wymaga specjalnego traktowania i odpowiednio zbilansowanej diety. Osoby, które zauważają u siebie zaostrzenie objawów po spożyciu danych produktów powinny skonsultować się z lekarzem i dietetykiem.