Wiele mówi się o tym, by ograniczać cukier w diecie – nie słodzić napojów, unikać słodkich przekąsek i czytać etykiety. Problem w tym, że opakowaniu nie zawsze widnieje słowo „cukier”. Powinniśmy wystrzegać się także innych substancji słodzących, ponieważ one również w nadmiarze mogą powodować problemy ze zdrowiem. Z umiarem sięgaj po produkty, które w swoim składzie zawierają:
-
dekstrynę,
-
glukozę,
-
diglicerydy,
-
disacharydy,
- fruktozę,
-
syrop kukurydziany,
-
maltodekstrynę
-
maltozę,
-
sacharozę.
Skoro cukier ma tak wiele różnych odmian i znajduje się w niezliczonej liczbie produktów, trudno zapanować nad jego spożyciem. Dlatego tak ważne jest, by uważnie obserwować swój organizm. Ciało daje nam znać, gdy w naszej diecie znajduje się za dużo cukru.
Czytaj też:
Cała prawda o wieczornym podjadaniu. Szkodzi czy nie?
Ciągły apetyt na słodycze
Nie od dziś wiadomo, że cukier silnie uzależnia i w dodatku poprawia nastrój, ponieważ stymuluje produkcję dopaminy. Nieświadomie możemy pragnąć słodyczy i prostych węglowodanów, by lepiej się poczuć. Uzależnienie od cukru działa tak samo jak każdy inny nałóg – im więcej go spożywasz, tym więcej później potrzebujesz.
Zmęczenie i senność
Cukier daje porządny zastrzyk energii, jednak działa krótkotrwale. Równie szybko poziom energii spada, co skutkuje zmęczeniem i sennością. Twój mózg potrzebuje stałego poziomu glukozy we krwi, aby prawidłowo funkcjonować.
Problemy z wagą
Nadmierne spożycie cukru powoduje otyłość. Oczywiście, istnieją inne czynniki, takie jak poziom aktywności i tempo metabolizmu, które zwiększają ryzyko wystąpienia otyłości, ale trzeba pamiętać, że ciało w pierwszej kolejności wykorzystuje cukier. Gdy jest go za dużo, zostanie odłożony na później.
Czytaj też:
Ile razy w tygodniu należy ćwiczyć?
Częste infekcje
Cukier osłabia nasz układ odpornościowy. Dzieje się tak, ponieważ glukoza zmniejsza aktywność białych krwinek, które są odpowiedzialne za zabijanie patogenów, takich jak wirusy. Jeśli w twojej codziennej diecie znajduje się za dużo cukru, ryzyko wystąpienia przeziębienia lub grypy wzrasta.
Słodycze tracą smak
Twoje kubki smakowe przyzwyczajają się do słodkiego smaku. To oznacza, że wszystkie te słodkie przekąski mogą wydawać ci się mniej smaczne niż kiedyś.