Niedobór fosforu – które objawy powinny zaniepokoić?

Niedobór fosforu – które objawy powinny zaniepokoić?

Dodano: 
Produkty spożywcze
Produkty spożywcze Źródło: Fotolia / happy_lark
Fosfor bardzo cennym pierwiastkiem, niezbędnym do prowidłowego funkcjonowania organizmu. Gdy pojawi się niedobór, nasze kości stają się mniej wytrzymałe, a układ nerwowy nie może właściwie pracować. Sprawdź, jaką rolę odgrywa fosfor, jak objawia się jego niedobór i po które produkty warto sięgać, by wyrównać jego poziom w organizmie.

Fosfor jest przez nasz organizm wykorzystywany nieustannie. Wraz z wapniem odpowiada za dobry stan naszych kości, dlatego osobom z niedoborem tego pierwiastka może grozić osteoporoza. Wzmacnianie tkanek kostnych to jednak nie jedyne zadanie fosforu. Jest on niezbędny do prawidłowej pracy całego ciała.

Fosfor – funkcje

Fosfor pełni kilka istotnych funkcji:

  • Pierwiastek ten odpowiada za dobry stan kości, zębów, dziąseł i stawów. Żeby jednak mógł prawidłowo działać, potrzebuje wapnia i witaminy D. Bierze udział w mineralizacji kości, dlatego tak ważna jest równowaga wapniowo-fosforowa.
  • Fosfor jest ważnych nośnikiem informacji genetycznych, ponieważ w niewielkich ilościach znajduje się w ludzkim DNA.
  • Fosfor pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, a także wspiera układ nerwowy, przewodząc bodźce nerwowe i bierze udział w przemianach energetycznych.

Czytaj też:
Lubisz ostre papryczki? Ten mężczyzna już po nie nie sięgnie

Fosfor – niedobór

Na niedobór fosforu narażone są przede wszystkim dzieci w okresie dojrzewania (10-18 lat). To wtedy ich kości intensywnie rosną, wykorzystując nagromadzony w kościach fosfor. Niedobór może wynikać także z niewłaściwej diety, stosowania leków moczopędnych, problemów z przyswajaniem niektórych związków w obrębie jelit.

Do najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru fosforu zalicza się:

  • ból, osłabienie i obrzęk mięśni,
  • skurcze mięśni i zwiększenie ich napięcia,
  • bóle kości i ich zwiększoną wrażliwość na ucisk,
  • zaburzenia chodu.

Mogą wystąpić także objawy neurologiczne:

  • zaburzenia świadomości,
  • drgawki,
  • mrowienie i drętwienie kończyn.

Zaniepokoić powinny również nudności i wymioty.

Czytaj też:
Ta dieta o 40 proc. zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca

Fosfor – dieta i suplementacja

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, dorośli ludzie powinni przyjmować 700 mg fosforu dziennie. Najwięcej chłopcy i dziewczęta w okresie intensywnego wzrostu (10-18 lat), bo aż 1250 mg dziennie. Przed rozpoczęciem suplementami dostępnymi w aptece warto skonsultować swój stan zdrowia i wyniki badań z lekarzem, w celu ustalenia optymalnych dawek preparatu z fosforem.

Fosfor znajduje się w wielu różnych, łatwo dostępnych produktach spożywczych. Wiedząc, po które z nich sięgać, suplementacja sztucznymi preparatami nie musi być konieczna. Do produktów z największą zawartością fosforu zalicza się m.in.: w serach, wątróbkach, nabiale, otrębach pszennych, orzechach pistacjowych i kaszy gryczanej.

Warto wiedzieć, że fosforany dodawane są do wielu różnych produktów spożywczych w trakcie produkcji. A to dlatego, że fosforany mogą pełnić rolę stabilizatorów czy emulgatorów. Znajdziemy je przede wszystkim w serach, ale także w nabiale i wyrobach cukierniczych.