Fosfor jest przez nasz organizm wykorzystywany nieustannie. Wraz z wapniem odpowiada za dobry stan naszych kości, dlatego osobom z niedoborem tego pierwiastka może grozić osteoporoza. Wzmacnianie tkanek kostnych to jednak nie jedyne zadanie fosforu. Jest on niezbędny do prawidłowej pracy całego ciała.
Fosfor – funkcje
Fosfor pełni kilka istotnych funkcji:
-
Pierwiastek ten odpowiada za dobry stan kości, zębów, dziąseł i stawów. Żeby jednak mógł prawidłowo działać, potrzebuje wapnia i witaminy D. Bierze udział w mineralizacji kości, dlatego tak ważna jest równowaga wapniowo-fosforowa.
-
Fosfor jest ważnych nośnikiem informacji genetycznych, ponieważ w niewielkich ilościach znajduje się w ludzkim DNA.
-
Fosfor pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, a także wspiera układ nerwowy, przewodząc bodźce nerwowe i bierze udział w przemianach energetycznych.
Czytaj też:
Lubisz ostre papryczki? Ten mężczyzna już po nie nie sięgnie
Fosfor – niedobór
Na niedobór fosforu narażone są przede wszystkim dzieci w okresie dojrzewania (10-18 lat). To wtedy ich kości intensywnie rosną, wykorzystując nagromadzony w kościach fosfor. Niedobór może wynikać także z niewłaściwej diety, stosowania leków moczopędnych, problemów z przyswajaniem niektórych związków w obrębie jelit.
Do najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru fosforu zalicza się:
-
ból, osłabienie i obrzęk mięśni,
- skurcze mięśni i zwiększenie ich napięcia,
- bóle kości i ich zwiększoną wrażliwość na ucisk,
- zaburzenia chodu.
Mogą wystąpić także objawy neurologiczne:
-
zaburzenia świadomości,
-
drgawki,
-
mrowienie i drętwienie kończyn.
Zaniepokoić powinny również nudności i wymioty.
Czytaj też:
Ta dieta o 40 proc. zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca
Fosfor – dieta i suplementacja
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, dorośli ludzie powinni przyjmować 700 mg fosforu dziennie. Najwięcej chłopcy i dziewczęta w okresie intensywnego wzrostu (10-18 lat), bo aż 1250 mg dziennie. Przed rozpoczęciem suplementami dostępnymi w aptece warto skonsultować swój stan zdrowia i wyniki badań z lekarzem, w celu ustalenia optymalnych dawek preparatu z fosforem.
Fosfor znajduje się w wielu różnych, łatwo dostępnych produktach spożywczych. Wiedząc, po które z nich sięgać, suplementacja sztucznymi preparatami nie musi być konieczna. Do produktów z największą zawartością fosforu zalicza się m.in.: w serach, wątróbkach, nabiale, otrębach pszennych, orzechach pistacjowych i kaszy gryczanej.
Warto wiedzieć, że fosforany dodawane są do wielu różnych produktów spożywczych w trakcie produkcji. A to dlatego, że fosforany mogą pełnić rolę stabilizatorów czy emulgatorów. Znajdziemy je przede wszystkim w serach, ale także w nabiale i wyrobach cukierniczych.