Karczochy - nie tylko na wątrobę

Karczochy - nie tylko na wątrobę

Dodano:   /  Zmieniono: 
Karczoch - warzywo dobre (niemal) na wszystko (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Karczochy od dawno słyną ze swoich leczniczych właściwości. To śródziemnomorskie warzywo, oprócz łagodnego smaku, ma zbawienny wpływ m.in. na wątrobę i trawienie.
W starożytności karczochy stosowane były w leczeniu dolegliwości wątroby. Z ich dobroczynnych właściwości korzystali przede wszystkim ludzie bogaci, którzy na co dzień jadali tłuste potrawy i nie stronili od alkoholu. Już jednak w XIV wieku warzywo upowszechniło się w codziennej kuchni śródziemnomorskiej. 

Dziś wiadomo, że karczoch jest cennym cennym źródłem błonnika, potasu, wapnia, żelaza czy fosforu - innymi słowy jest prawdziwą bombą witaminową. Swoje właściwości warzywo zawdzięcza obecnej w liściach cynarynie oraz flawonoidom, które odpowiadają za produkcję tzw. dobrej żółci. Dzięki tym składnikom dieta bogata w karczochy przyspiesza trawienie tłuszczów, a także obniża poziom cholesterolu. Przede wszystkim jednak karczochy korzystnie wpływają na kondycję i regenerację wątroby. Wyciąg z karczocha jest też coraz popularniejszym składnikiem tzw. suplementów diety.
 
Na tym zalety karczochów się nie kończą - warzywo stymuluje bowiem produkcję soków żołądkowych, które odpowiedzialne są za optymalne trawienie. Ponadto karczochy zwalczają wolne rodniki, przez co opóźniają procesy starzenia się organizmu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. 

nf, www.zdrowie.foody.pl