Zdaniem dr. Jamesa Watsona, laureata Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny, przeciwutleniacze zawarte m.in. w brokułach nie działają antyrakotwórczo - przeciwnie, ich spożywanie może spowodować powstanie raka.
Watson podkreśla, że ostatnie badania wskazują iż duże ilości przeciwutleniaczy nie pomagają osobom w późnym stadium raka. - Pora więc zastanowić się czy raczej przyczyniają się one do powstania raka niż mu zapobiegają - dodaje. A następnie powołuje się na badania, które wskazują, że antyoksydanty nie tylko nie pomagały osobom chorym na raka żołądka - ale nawet minimalnie skracały ich życie.
Z opinią tą zgodził się prof. Nic Jones z Cancer Research UK, który przyznał, że spożywanie nadmiernych ilości antyutleniaczy może nieznacznie zwiększyć ryzyko występowania raka.
arb, dailymail.co.uk
Z opinią tą zgodził się prof. Nic Jones z Cancer Research UK, który przyznał, że spożywanie nadmiernych ilości antyutleniaczy może nieznacznie zwiększyć ryzyko występowania raka.
arb, dailymail.co.uk