Słodkie, gazowane napoje nigdy nie powinny znaleźć się w diecie dzieci oraz kobiet w ciąży. Okazuje się, że powodują one nie tylko wzdęcia i przyrost masy ciała, ale także niekorzystnie wpływają na inteligencję i zdolności poznawcze w okresie dziecięcym. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wykazali, że szkodliwe skutki diety bogatej w cukier zaczynają się jeszcze przed narodzinami i dają o sobie znać w okresie dorastania. To kolejny dowód na to, że cukier w nadmiarze szkodzi.
Czytaj też:
Tak twoje ciało sygnalizuje, że jesz za dużo cukru
Cukier w diecie dziecka a zdolności poznawcze
Badacze zgromadzili dane na temat żywienia ponad 1000 kobiet w ciąży w latach 1999-2002, które uczestniczyły w projekcie „Viva”. Oceniono też dietę ich potomstwa we wczesnym dzieciństwie. Sprawdzano przede wszystkim ich zdolności poznawcze we wczesnym i średnim wieku dziecięcym (odpowiednio w wieku około 3 i 7 lat).
Po przeanalizowaniu zebranych danych ustalono, że przeciętna mama spożywała prawie 50 gramów cukru dziennie, czyli ponad trzy razy więcej niż zalecana dzienna dawka 15 gramów. Głównym źródłem cukru dla były słodzone cukrem napoje, takie jak napoje gazowane oraz słodziki, znajdujące się w żywności przetworzonej.
Dzieci kobiet, które dziennie spożywały ponad 50 gramów cukru, miały niższe wyniki w testach poznawczych, dotyczących pamięci i zdolności rozwiązywania problemów w porównaniu do rówieśników, których matki stosowały zdrowszą dietę. Picie słodkich napojów gazowanych, w szczególności w czasie ciąży było powiązane z gorszymi wynikami zarówno w zakresie werbalnych, jak i niewerbalnych umiejętności. Natomiast napoje gazowane w diecie wiązały się z gorszymi zdolnościami motorycznymi, wizualnymi przestrzennymi i wzrokowymi w wieku trzech lat i gorszymi umiejętnościami werbalnymi w wieku siedmiu lat.
Czytaj też:
Kawa w ciąży? Nowe badania budzą niepokój
Cukier w diecie dziecka? Tak, ale najlepiej z całych owoców
Stwierdzono, że dzieci biorące udział w badaniu spożywają średnio 30 gramów cukru dziennie, co stanowi dwukrotność zalecanej dawki. Te, które piły słodkie napoje gazowane osiągały niższe wyniki w testach inteligencji werbalnej w wieku siedmiu lat, podczas gdy dzieci, które spożywały więcej owoców, miały lepsze wyniki poznawcze w kilku obszarach, szczególnie jeśli chodzi o słownictwo.
Spożywanie owoców wiązało się także z poprawą zdolności motorycznych we wczesnym dzieciństwie i inteligencją werbalną w połowie dzieciństwa. Ponadto naukowcy stwierdzili, że soki owocowe nie mają takich samych zalet jak całe owoce.
Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda są kolejnym dowodem na to, jak ważna jest właściwa dieta w okresie ciąży oraz we wczesnym dzieciństwie. Świadome odżywianie i ograniczanie cukru może mieć wpływ nie tylko na utrzymanie prawidłowej masy ciała, ale także na lepszy start w dorosłe życie. Naukowcy nie mają wątpliwości – nadmiar cukru w diecie szkodzi.
Badania zostały opublikowane na łamach „American Journal of Preventive Medicine”.