Kwasy omega-3 zalicza się do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to tłuszcze, których (w przeciwieństwie do kwasów nasyconych pochodzenia zwierzęcego) nie można zabraknąć w naszej codziennej diecie. Osoby, które się odchudzają często starają się drastycznie ograniczyć lub niemalże wyeliminować tłuszcz ze swoich posiłków, jednak jest on niezbędny do prawidłowej pracy całego organizmu. To w nim rozpuszczają się niektóre witaminy (A, D, E, K) i to on wspomaga wiele procesów, które zachodzą w naszych ciałach.
KWasy omega-3 – funkcje
Kwasy omega-3 budują nasze komórki. To dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje. Na co jeszcze wpływają?
-
Kwasy omega-3 usprawniają pracę mózgu.
-
Biorą udział w procesie spermogenezy.
-
Wzmacniają siatkówkę oka.
-
Pomagają utrzymać w normie poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniżają poziom złego (LDL).
-
Są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka w łonie matki.
-
Wspierają odporność organizmu i chronią przed infekcjami sezonowymi.
- Wspomagają pracę serca i chronią układ krwionośny np. przed miażdżycą.
-
Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowej pracy wielu narządów i dlatego tak ważne jest, by nie doprowadzić do niedoborów. Jest to szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży i małych dzieci.
Czytaj też:
Probiotyki nie tylko przy antybiotyku. One potrafią zdziałać cuda
Kwasy omega-3 – niedobór
Objawy niedoboru kwasów omega-3 obejmują m.in.:
-
Wrażliwość na słońce, ponieważ kwasy omega-3 biorą udział w ochronie skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV. Oznacza to, że niedobór kwasów omega-3 może sprzyjać rozwojowi nowotworu skóry.
-
Obniżoną odporność i skłonność do przewlekłych stanów zapalnych.
- Łamliwość włosów i paznokci.
- Problemy z koncentracją, zmęczenie i obniżenie wytrzymałości.
-
Skurcze mięśni i uczucie napięcia.
-
Suchość skóry, tendencję do złuszczania się naskórka.
Czytaj też:
Jak myć owoce i warzywa? Mycie owoców i warzyw stanowi element profilaktyki przed zachorowaniem
Kwasy omega-3 – produkty
Myśląc o kwasach omega-3, skupiamy się przede wszystkim na rybach. I słusznie – są zdecydowanie najlepszym, naturalnym źródłem tych kwasów. Warto sięgać po makrelę, łososia, pstrąga czy sardynki. Osoby, które nie przepadają za rybami, znajdą kwasy omega-3 także w innych produktach. Oto one:
-
Olej rzepakowy – zwiera najwięcej kwasów omega-3 spośrób wszystkich, najpopularniejszych, domowych olejów.
-
Siemię lniane – jest częstym elementem diety odchudzającej, ponieważ zawiera także sporo błonnika pokarmowego.
-
Dziki ryż – pół szklanki suchego produktu zawiera aż 240 mg kwasów tłuszczowych omega-3.
-
Jajka – dostarczają wielu niezbędnych witamin i pierwiastków, ale także białka i kwasów omega-3.
-
Soja – jest dobrym źródłem kwasów omega-3 w przypadku wegan.
-
Orzechy włoskie – stanowią doskonalą przekąskę, bogatą w kwasy omega-3.
Przed rozpoczęciem suplementacji kwasów omega-3 należy skonslutować się z lekarzem.