Każdego roku zjadamy kilogramy białego cukru. Przetworzona żywność, bogata w węglowodany i chemikalia, dodatkowo zwiększa obciążenie cukrem. Właściwie, biorąc pod uwagę wszystkie produkty spożywcze i dania, które trafiają do naszych żołądków, trudno tak naprawdę określić, ile dokładnie cukru spożywamy. Są to jednak z całą pewnością niepokojące wyniki, ponieważ skutek widać jak na dłoni – wzrost liczby chorych na cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory, powszechne występowanie nadwagi i otyłości.
Cukrzycą nie możemy się zarazić. Cukrzyca wynika z naszego stylu życia, a to oznacza, że mamy wpływ na to, czy w naszym przypadku się rozwinie, ale też możemy skutecznie z nią walczyć naturalnymi sposobami.
Cichy zabójca
O cukrzycy mówimy, gdy stężenie glukozy we krwi, zwane także poziomem cukru we krwi, jest zbyt wysokie. Glukoza we krwi jest głównym źródłem energii i pochodzi z pożywienia, które spożywamy. Insulina jest bardzo ważnym hormonem, wytwarzanym przez trzustkę, który pomaga glukozie z pożywienia dostać się do komórek i zużyć ją w formie energii. Czasami organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub nasz organizm staje się na nią oporny. Glukoza pozostaje we krwi i nie dociera do komórek. Cukrzyca typu 1 występuje, gdy organizm nie wytwarza insuliny, bądź układ odpornościowy atakuje i niszczy komórki trzustki wytwarzające insulinę. Chorzy muszą wówczas przyjmować insulinę, by żyć. Cukrzyca typu 2 występuje zdecydowanie częściej i jest wynikiem niezdrowego stylu życia. Cukrzyca może się też rozwinąć u kobiet w ciąży (typ 2), jednak na ogół mija po urodzeniu dziecka.
Dlaczego cukrzyca zabija?
„Stopa cukrzycowa”, będąca wynikiem słabego ukrwienia kończyny dolnej i stopniowych problemów z czuciem w jej obrębie, co często prowadzi do urazów i otwartych ran, które nie chcą się goić, nie jest jedynym, czym powinniśmy się martwić. Amputacja, która często jest jedyną szansą na ratowanie życia, nie jest najgorszą opcją do której może nas doprowadzić nieleczona cukrzyca. Z biegiem czasu posiadanie zbyt dużej ilości glukozy we krwi może powodować szereg poważnych problemów zdrowotnych – uszkadzać wzrok, zęby, nerki, a także serce, prowadząc do jego niewydolności Wzrasta ryzyko udaru i przedwczesnego zgonu, choćby w wyniku nagłych i niekontrolowanych skoków stężenia glukozy we krwi. Chociaż na cukrzycę nie ma lekarstwa, można podjąć kroki w celu opanowania cukrzycy, a przede wszystkim – można jej skutecznie zapobiegać.
Naturalne metody walki z cukrzycą typu 2
-
Drastycznie ogranicz cukry. Nie chodzi tylko o to, żeby przestać jeść słodycze i pić napoje gazowane. Zacznij dokładnie czytać etykiety i eliminować z codziennej diety te produkty, które zawierają spore ilości cukru. Uważaj, cukier może mieć różne nazwy. Np. syrop kukurydziany, słodzik, dekstryna, glukoza, disacharydy, maltoza, fruktoza, hydrolizowana skrobia, sorbitol, sacharoza, sok z trzciny cukrowej... Będziesz zaskoczony, ile cukru spożywasz każdego dnia.
-
Jedz nieprzetworzone produkty, głównie kolorowe warzywa i owoce, ponieważ zawierają pigmenty, które są silnymi przeciwutleniaczami, które zmniejszają stany zapalne i regulują poziom cukru we krwi. W codziennej diecie nie może zabraknąć kwasów tłuszczowych omega-3, pełnego ziarna, chudego białka.
-
Zacznij gotować w domu zamiast stołować się na mieście, by dokładnie wiedzieć, z jakich produktów składa się twoje danie i w jaki sposób zostało przygotowane. Pamiętaj, że smażone i potrawy nie służą zdrowiu.
-
Upewnij się, czy w twojej diecie znajdują się składniki, które regulują poziom glukozy we krwi i ułatwiają metabolizowanie cukrów. Mowa o kwasach omega-3 (w tym ALA – kwas alfa-liponowy), witaminie D, chromie i błonniku pokarmowym.
-
Nie musisz spędzać 3 godzin dziennie na siłowni, ani nie musisz odczuwać bólu, aby poprawić swoje zdrowie i uzyskać korzyści z ćwiczeń fizycznych. Nawet 30-minuty spacer potrafi zdziałać cuda.
-
Znaczenie odpowiedniego, dobrej jakości snu jest często niedoceniane. Przewlekły niedobór snu może prowadzić m.in. do zaburzeń metabolicznych i oporności na insulinę.
-
Zacznij panować nad stresem. Hormony stresu stymulują odpowiedź układu odpornościowego w postaci zapalnych cytokin. Zapalenie przyczynia się do powstawania cukrzycy. Ponadto, przejadanie się i złe wybory żywieniowe są częstymi reakcjami na stres, zaostrzającymi problem.
Czytaj też:
Suplementy diety przydatne w zapobieganiu cukrzycy i jej leczeniu