Rak jelita grubego
Rak jelita grubego jest trzecim najczęstszym nowotworem na świecie. Czynnikami ryzyka tego nowotworu są: zachodnia dieta, otyłość, palenie tytoniu, cukrzyca, nieswoiste zapalenia jelit oraz czynniki genetyczne. W ostatnich latach w dziedzinie profilaktyki i leczenia tego nowotworu dokonał się istotny postęp: programy kolonoskopowe pozwalają na profilaktykę guzów oraz wczesne wykrycie nowotworu, a doświadczenie w dziedzinie chirurgii oraz postępy w opracowywaniu nowych linii chemioterapii i terapii biologicznych sprawiają, że pacjenci mają szanse na dłuższe przeżycie. Obserwujemy spadek czestości zachorowań na tego raka w grupie osób po pięcdziesiątym roku życia jednak coraz więcej uwagi poświęca się występowaniu tego nowotworu u ludzi młodszych.
Nowe dane epidemiologiczne
Na łamach prestiżowego czasopisma Gut ukazały się wyniki badania epidemiologicznego, oceniającego częstość raka jelita grubego w 36 krajach. Częstość tego nowotworu wzrosła istotnie aż w dziewięciu badanych krajach w grupie ludzi w wieku 20-49 lat (Australia, Dania, Kanada, Nowa Zelandia, Niemcy, Słowenia, Stany Zjednoczone, Szwecja, Wielka Brytania). W Austrii, na Litwie oraz Włoszech częstość raka jelita grubego u osób przed pięćdziesiątym rokiem życia się obniżyła, a w pozostałych krajach (w tym w Polsce) częstość nie zmieniła się istotnie. Niestety, w tym badaniu Polska należała do grupy krajów, w których częstość raka jelita grubego wzrosła u pacjentów po pięćdziesiątym roku życia. Obserwowane trendy mają znaczenie praktyczne. Obecnie dyskutuje się, aby profilaktyczną kolonoskopię wykonywać przed pięćdziesiątym rokiem życia. Prawdopodobnie zostanie to wprowadzone w krajach, w których obserwuje się wzrost częstości nowotworów jelita grubego.
Czytaj też:
Czosnek nie leczy raka, ale czy może przed nim chronić?