Żyjemy w czasach wysokiej średniej długości życia. Jednak nasza długa historia ewolucyjna przystosowała nas do różnych stylów życia (a nawet oczekiwanej długości życia), a te zmieniły się drastycznie. W rezultacie odporność słabnie nie tylko w starszym wieku. Wpływa to na dwie gałęzie układu odpornościowego – odporność „wrodzoną” i odporność „adaptacyjną”.
Dwa rodzaje odporności
Odporność „wrodzona”, która jest naszą pierwszą linią obrony przed infekcjami. Nie ustępuje po ustąpieniu początkowego zagrożenia, powodując przewlekłe, ogólnoustrojowe stany zapalne. Odporność „adaptacyjna”, która jest odpowiedzialna za zapamiętywanie i atakowanie poszczególnych patogenów, systematycznie traci zdolność obrony przed wirusami, bakteriami i grzybami. Chociaż nic nie może zapobiec starzeniu się, istnieją pewne zmiany stylu życia, które można wprowadzić, aby wzmocnić odporność.
Regularna aktywność fizyczna
Ćwiczenia mają głęboki wpływ na układ odpornościowy, zgodnie z niedawnym przeglądem badań opublikowanym w czasopiśmie Nature Reviews Immunology. Nieuchronnie ludzie stają się mniej aktywni fizycznie wraz z wiekiem, ale istnieją dowody sugerujące, że wykonywanie jak największej ilości ćwiczeń może spowolnić lub nawet odwrócić niektóre skutki immunosenescencji. Mięśnie szkieletowe wytwarzają szereg białek zwanych miokinami, które zmniejszają stan zapalny i chronią funkcje odpornościowe. Dlatego ma sens, aby utrzymanie masy mięśniowej poprzez ćwiczenia chroniło przed infekcjami i stanami, takimi jak cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia, które są ściśle związane z przewlekłym stanem zapalnym.
Przyjęcie diety śródziemnomorskiej
Na razie nie ma bezpośrednich dowodów sugerujących, że zmiany w diecie mogą spowolnić tempo immunosenescencji u osób starszych. Istnieje jednak wiele dowodów pośrednich. W szczególności badania sugerują, że dieta pomaga określić ryzyko rozwoju sarkopenii u osób starszych. Ten stan powoduje utratę masy mięśniowej, siły i funkcjonalności. Wydaje się, że istnieje dwukierunkowy związek między mięśniami szkieletowymi a układem odpornościowym. Mięśnie wytwarzają miokiny przeciwzapalne, ale ostatnie dowody pokazują, że przewlekłe zapalenie również przyspiesza utratę mięśni w sarkopenii. Coraz więcej dowodów sugeruje również, że ludziom na diecie śródziemnomorskiej mniej grozi utrata siły mięśniowej w starszym wieku.
Czytaj też:
Korzyści płynące z jedzenia łososia. Dlaczego warto go spożywać?