Astragalus, znane zioło medycyny chińskiej, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Badania sugerują, że korzeń może wzmocnić odporność na infekcje. Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że może regulować odpowiedź immunologiczną organizmu.
Badanie z marca 2020 r. wykazało nawet, że przyjmowanie astragalusa w celu zapobiegania infekcji nowym koronawirusem SARS-CoV-2 jest obecnie powszechne w Chinach. Jednak nie ma jeszcze dowodów na to, że zioła mogą pomóc w zwalczaniu SARS-CoV-2 lub choroby COVID-19.
Arcydzięgiel pochodzi z Rosji i wielu części Skandynawii. Korzeń był używany w medycynie chińskiej do wzmocnienia układu odpornościowego oraz leczenia dolegliwości oddechowych i objawów przeziębienia.
Czytaj też:
10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowo
Inne kluczowe składniki
Zarówno miód, jak i imbir są silnymi przeciwutleniaczami, które mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Miód aktywuje odpowiedź układu odpornościowego na infekcję i zapobiega proliferacji komórek. Kontrolowanie proliferacji komórek jest kluczem do powstrzymania chorobotwórczych wirusów.
Imbir ma działanie przeciwzapalne i może złagodzić ból mięśni.
Przepis uwzględnia także niewielkie ilości rumianku, skórki pomarańczy, cynamonu i kardamonu. Warto pamiętać, że spośród tych samych ilości pomarańczy i skórki to w skórce jest prawie trzy razy więcej witaminy C niż w samym owocu.
Czytaj też:
Stresujesz się? Ta nalewka pomoże ci zwalczyć lęki i napięcia
Przepis na nalewkę wzmacniającą odporność
Składniki
- 1 łyżka miodu
- 28 g suszonego korzenia astragalusa
- 28 g suszonego korzenia arcydzięgla
- 14 g suszonego rumianku
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kardamonu
- 295 ml spirytusu.
Sposób przygotowania
Rozpuść miód w 2 łyżeczkach wrzącej wody. Ostudź.
Połącz miód i kolejne 7 składników w słoiku i zalej alkoholem.
Szczelnie zamknij i przechowuj nalewkę w chłodnym, ciemnym miejscu.
Pozwól nalewce nabrać mocy. Zajmie to około 2-4 tygodni. Regularnie wstrząsaj słoikiem (mniej więcej raz dziennie).
Po przygotowaniu przecedź nalewkę przez muślinową gazę lub filtr do kawy. Przechowuj odcedzoną nalewkę w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Jeśli zechcesz ją spożyć, wymieszaj płyn z gorącą herbatą lub zażyj kilka kropli po przebudzeniu, aby chronić się podczas przeziębienia i grypy.
Czytaj też:
Ta mikstura zwalczy każdy stan zapalny? Ma aż 7 naturalnych składników