Ta niepozorna roślina zwiększa popęd seksualny
Korzeń maca jest peruwiańską rośliną, którą od dawna można kupić w formie suplementu diety (najczęściej w formie sproszkowanej). Chociaż znana jest od wieków, dopiero w ostatnich latach zyskała ogromną popularność, także w Polsce. Korzeń Maca był tradycyjnie stosowany w celu zwiększenia płodności i popędu płciowego. Twierdzi się również, że pozytywnie wpływa na poziom energii i wytrzymałość. Brzmi zachęcająco?
Ponieważ korzeń maca występuje głównie w formie sproszkowanej, bardzo łatwo w prosty sposób rozpocząć jego suplementację. Można dodawać go do koktajli, owsianki, zupy, dipu. Jedzenie solo raczej się nie sprawdzi – ziemisty posmak może odrzucić śmiałków. Jednak przemycanie rośliny w codziennych potrawach jest dużo prostsze i smaczniejsze.
Korzeń maca – co w nim znajdziemy?
Korzeń maca jest bardzo pożywny, a w jego składzie znajdziemy kilka cennych witamin i minerałów. Chociaż w 100 g znajduje się aż 395 kalorii, nie warto zaprzątać sobie tym głowy, ponieważ w ciągu dnia spożywamy zaledwie kilka gramów. Korzeń Maca jest dobrym źródłem węglowodanów i białka, ma niską zawartość tłuszczu i zawiera sporą ilość błonnika, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Jest także bogaty w niektóre niezbędne witaminy i minerały, takie jak witamina C, witaminy z grupy B, miedź i żelazo. Zawiera również wiele bioaktywnych związków roślinnych, w tym glukozynolany i polifenole.
Korzeń maca – właściwości
-
Korzeń maca może zmniejszać ogólne napięcie, stany lękowe i objawy depresji.
-
Łagodzi dyskomfort i ból w trakcie miesiączki.
-
Maca zwiększa popęd seksualny zarówno u mężczyzn jak i kobiet.
-
Korzeń maca może zwiększyć produkcję nasienia i poprawić jego jakość, zwiększając w ten sposób płodność u mężczyzn.
-
Korzeń maca może osłabiać nieprzyjemne objawy menopauzy, w tym uderzenia gorąca i problemy ze snem.
- Maca poprawia pamięć i kondycję umysłową.
-
Dodaje energii, ma działanie rewitalizujące i korzystnie wpływa na odporność organizmu – zarówno fizyczną, jak i psychiczną.
- Korzeń maca dba o zdrowe kości, mięśnie i stawy.
Proszek korzeniowy Maca można łatwo włączyć do diety i jest powszechnie dostępny. Na opakowaniu zawsze rozpisane jest odpowiednie dawkowanie. Na ogół przyjmuje się 1-2 łyżeczki dziennie. Korzeń maca można dodać do koktajli, owsianki, wypieków, zupy, dipu. Korzeń maca dostępny jest także w kapsułkach. Dawkowanie zależy od konkretnego produkty. Na ogół jest to 1 kapsułka 3 razy dziennie. Korzeń maca uznawany jest za bezpieczny suplement dla większości ludzi, chociaż osoby z problemami tarczycy muszą być ostrożne. A to dlatego, że zawiera on goitrogeny, substancje, które mogą zakłócać normalne funkcjonowanie tarczycy. Suplement nie jest też polecany kobietom w ciąży.