Spożywanie błonnika związane z niższym ryzykiem raka piersi
Ponieważ badania przyniosły niespójne wyniki dotyczące potencjalnego związku między spożyciem błonnika a rakiem piersi, dr Maryam Farvid z Harvard TH Chan School of Public Health i jej koledzy wyszukali wszystkie odpowiednie prospektywne badania opublikowane do lipca 2019 r.
Kiedy badacze zebrali dane z 20 badań obserwacyjnych, które zidentyfikowali, u osób o najwyższym spożyciu błonnika ryzyko raka piersi było o osiem procent niższe. Rozpuszczalny błonnik był związany z niższym ryzykiem raka piersi, a wyższe całkowite spożycie błonnika wiązało się z niższym ryzykiem zarówno u kobiet przed menopauzą, jak i po menopauzie.
Profilaktyka raka piersi – włącz do diety błonnik
„Nasze badanie przyczynia się do udowodnienia, że czynniki stylu życia, takie jak modyfikowalne praktyki żywieniowe, mogą wpływać na ryzyko raka piersi” – powiedziała dr Farvid. „Nasze odkrycia dostarczają dowodów naukowych potwierdzających wytyczne dietetyczne American Cancer Society, podkreślając znaczenie diety bogatej w błonnik, w tym owoców, warzyw i pełnych ziaren”.
Co ważne, odkrycia nie wykazują, że błonnik pokarmowy bezpośrednio zmniejsza ryzyko raka piersi, a do zbadania takiej przyczyny i skutku potrzebne jest randomizowane badanie kliniczne.