Choroby serca są główną przyczyną śmierci na całym świecie, a otyłość jest głównym czynnikiem ich ryzyka. Ostatnie badania wykazały, że wskaźnik masy ciała, powszechnie uznawany za miarę otyłości, jest niedoskonałą miarą. Dzieje się tak, ponieważ nie uwzględnia on rozróżnienia między beztłuszczową masą mięśniową a masą tłuszczu. Gdy badane są problemy związane z otyłością, niezwykle istotne są odpowiednie wskaźniki dokładnie opisujące otyłość.
Czytaj też:
Ten ukryty tłuszcz może zwiększać u kobiet ryzyko rozwoju cukrzycy
Badanie nad otyłością
Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące 10251 osób dorosłych z badania ACCORD, czyli randomizowanego kontrolowanego badania w Stanach Zjednoczonych dotyczącego cukrzycy i chorób układu krążenia. Średni wiek osób biorących udział w badaniu wynosił prawie 63 lata, a 62 procent uczestników byli to mężczyźni.
Naukowcy odkryli, że osoby z cukrzycą typu 2 i wyższą masą tłuszczową były narażone na większe ryzyko poważnych zdarzeń na płaszczyźnie sercowo-naczyniowej w porównaniu z osobami o niższej masie tłuszczowej. W przeciwieństwie do poprzednich badań ochronna rola beztłuszczowej masy ciała nie była obserwowana w populacji badanej z cukrzycą typu 2 jako całością.
Czytaj też:
5 mało znanych faktów na temat cukrzycy
Kluczowa jest beztłuszczowa masa ciała
„Odkryliśmy, że efekt ochronny beztłuszczowej masy ciała zaobserwowano u uczestników z BMI mniejszym niż 16,7 kg/m2” – podał zespół badawczy pod dowództwem dra Xinquna Hu z oddziału leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego i medycyny ratunkowej w The Second Xiangya Hospital w Chinach.
„Zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego u pacjentów ze stanem zapalnym o podłożu cukrzycowym typu 2 o niższym BMI można przypisać niekorzystnemu wpływowi niższej beztłuszczowej masy ciała, który zastępuje pozytywny wpływ niższej masy tłuszczowej” – poinformowali naukowcy.
Czytaj też:
Chcesz uniknąć zawału? Nie odmawiaj sobie popołudniowej drzemkiKontroluj obwód swojego pasa
Twoja talia jest pierwszym i najważniejszym wskaźnikiem ryzyka rozwoju chorób serca lub cukrzycy typu 2. Zaniepokoić powinien obwód większy niż 102 centymetry (cm) dla mężczyzn lub 88 cm dla kobiet.
Zmniejszenie obwodu talii poprzez utratę wagi prawdopodobnie obniży również ciśnienie krwi, cholesterol, trójglicerydy i cukier we krwi.
Zmianę nawyków zacznij od wprowadzenia nowej diety, składającej się z warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych i chudych białek zwierzęcych.
Regularnie mierz ciśnienie
Pacjenci zwykle nie zdają sobie sprawy z tego, jak wysokie jest ich ciśnienie krwi i jakie jest ryzyko, dopóki nie doznają następstw takich jak udar, zaawansowana choroba nerek lub zawał serca. Możesz być zagrożony rozwojem nadciśnienia, jeśli skurczowe ciśnienie jest większe niż 130 mm Hg lub rozkurczowe większe niż 85 mm Hg.
Sprawdzaj poziom cholesterolu
Cholesterol jest rodzajem lipidu. To woskowata, podobna do tłuszczu substancja, którą wątroba wytwarza w sposób naturalny. Cholesterol, jakkolwiek źle by nam się nie kojarzył, odgrywa bardzo ważną rolę – jest niezbędny do tworzenia błon komórkowych, niektórych hormonów (żeńskich i męskich) i witaminy D, ułatwia także trawienie tłuszczu i wydalanie toksyn z organizmu. Endocrine Society zaleca obecnie, aby cholesterol HDL (dobry) był większy niż 40 mg/dl u mężczyzn i 50 mg/dl u kobiet. Istotne jest także zachowanie niskiego poziomu złego cholesterolu LDL. Jeśli poziom cholesterolu LDL jest zbyt wysoki, może on odkładać się na ścianach tętnic, powodując ich zwężenie, ograniczając przepływ krwi i sprzyjając powstawaniu zakrzepów. Co dalej? Blokujący skrzep może doprowadzić do zawału lub udaru – wszystko zależy od tego, którą tętnicę zablokuje.
Kontroluj poziom trójglicerydów
Tłuszcze we krwi mogą być czynnikiem ryzyka rozwoju choroby serca lub cukrzycy, jeśli poziomy są wyższe niż 150 mg/dl. Trójglicerydy to tylko nieco inne cząsteczki cholesterolu niż LDL i HDL. Ich wysoki poziom wiąże się z otyłością i cukrzycą - to wyraźny wskaźnik zwiększonego ryzyka sercowo-naczyniowego.
Mierz poziom cukru we krwi
Najbardziej niebezpiecznym aspektem powolnego rozwoju cukrzycy typu 2 jest to, że codzienne wysokie poziomy cukru we krwi stopniowo uszkadzają całe ciało - a szkód zwykle nie da się naprawić. Stan przedcukrzycowy można odwrócić, dokonując drastycznych zmian w nawykach związanych z dietą i ćwiczeniami.