Mikrobiota jelitowa to określenie populacji drobnoustrojów żyjących w jelicie. Badania wykazały, że drobnoustroje jelitowe odgrywają ważną rolę w zdrowiu człowieka, w tym za cechy immunologiczne, metaboliczne i neurobehawioralne. Coraz częściej wykazuje się związek między mikroflorą jelitową a daną chorobą. Naukowcy postanowili dogłębnie przyjrzeć się związkowi między wzorcami żywieniowymi lub poszczególnymi pokarmami a mikroflorą jelitową. Połączenie diety z mikrobiomem jelitowym daje lepszy wgląd w związek między dietą a chorobą jelit. Wyniki wskazują, że dieta prawdopodobnie stanie się znaczącą i poważnym elementem leczenia chorób jelit – poprzez modulowanie mikrobiomu jelitowego. Choroby jelit diagnozowane są bowiem coraz częściej. Uciążliwe dolegliwości bywają tematem tabu, choć zdarza się, że wykluczają pacjentów z życia towarzyskiego i znacznie utrudniają codzienne funkcjonowanie.
Produkty roślinne i dieta śródziemnomorska poprawiają mikroflorę jelitową
Ostatnie badania potwierdzają, że dieta obfitująca w orzechy, owoce, warzywa i rośliny strączkowe, jednocześnie ograniczająca spożycie białka zwierzęcego ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Dobre efekty daje także ograniczone spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego, takiego jak ryby, chude mięso, drób, sfermentowane produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu i czerwone wino, a także niższe spożycie czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa i słodyczy.
Badanie przedstawione podczas Tygodnia UEG 2019 – to największe i najbardziej prestiżowe spotkanie gastroenterologiczne w Europie, które rozwinęło się w globalny kongres. Każdego roku przyciąga ponad 14 000 uczestników z ponad 120 krajów, a liczba ta stale rośnie.
Naukowcy z University Medical Center Groningen obserwowali cztery grupy badane: populację ogólną, pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS). Naukowcy przeanalizowali próbkę kału dostarczoną przez każdego uczestnika w celu odtworzenia mikroflory gospodarza i porównali ją z wynikami badania częstotliwości pokarmu. W wynikach zidentyfikowano 61 pojedynczych pozycji żywności związanych z populacjami drobnoustrojów i 49 korelacji między wzorami żywności a grupami drobnoustrojów. Stwierdzono m.in, że czerwone wino, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, płatki zbożowe, ryby i orzechy były związane z większą liczebnością bakterii o działaniu przeciwzapalnym, a wyższe spożycie mięsa, fast foodów lub rafinowanego cukru było związane ze zmniejszeniem korzystnych funkcji bakteryjnych i wzrostem markerów zapalnych.
Czytaj też:
Czym grozi podwyższone stężenie trójglicerydów we krwi?