Używając jadu z 312 pszczół miodnych i trzmieli, pochodzących z zachodniej Australii, Irlandii i Anglii, dr Ciara Duffy z Instytutu Badań Medycznych Harry'ego Perkinsa i Uniwersytetu Australii Zachodniej przetestowała wpływ jadu na kliniczne podtypy raka piersi, w tym: potrójnie ujemnego raka piersi, który ma ograniczone możliwości leczenia. Celem badań było zbadanie przeciwnowotworowych właściwości jadu pszczelego i składnika składowego, melityny, na różne typy komórek raka piersi. Wyniki są zaskakujące!
Jad pszczoły w walce z rakiem
Naukowcy testowali jad pszczoły na normalnych komórkach piersi i komórkach z klinicznych podtypów raka piersi: raka piersi z dodatnim receptorem hormonalnym, wzbogaconym w HER2 i potrójnie ujemnym.
Wyniki opublikowane w prestiżowym międzynarodowym czasopiśmie „npj Precision Oncology” wykazały, że jad pszczoły szybko niszczy potrójnie ujemny rak piersi i komórki raka piersi wzbogacone w HER2.
„Przetestowaliśmy bardzo mały, dodatnio naładowany peptyd w jadzie pszczoły miodnej zwany melityną, który mogliśmy odtworzyć syntetycznie i odkryliśmy, że syntetyczny produkt odzwierciedla większość przeciwnowotworowego działania jadu pszczelego” – powiedziała dr Duffy.
Okazało się, że zarówno jad pszczeli jak i melityna znacząco, wybiórczo i szybko zmniejszyły żywotność potrójnie ujemnego raka piersi i komórek raka piersi wzbogaconych w HER2. Specyficzne stężenie jadu pszczelego może wywołać 100% śmierć komórek rakowych, przy minimalnym wpływie na normalne komórki. I to w 60 minut.
Niesamowite właściwości melityny
Melityna w jadzie pszczelim miała również inny niezwykły efekt; w ciągu 20 minut była w stanie znacznie zredukować chemiczne komunikaty komórek rakowych, które są niezbędne do wzrostu i podziału komórek rakowych.
W przyszłości potrzebne będą badania w celu formalnej oceny optymalnej metody dostarczania melityny, a także toksyczności i maksymalnych tolerowanych dawek.
Czytaj też:
Badania fazy 1 na ludziach sugerują, że nowy lek na raka piersi jest bezpieczny i skuteczny