„Wyniki te są obiecujące i zachęcają do przyszłych badań nad terapiami kofeinowymi i związanymi z kofeiną, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z tym genem” – powiedziała autorka badania Grace Crotty z Massachusetts General Hospital w Bostonie i członek American Academy Neurology. „Jest również możliwe, że poziom kofeiny we krwi mógłby zostać użyty jako biomarker pomagający zidentyfikować osoby z tym genem, u których rozwinie się choroba, zakładając, że poziom kofeiny pozostanie względnie stabilny”.
Wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie kawy może chronić przed rozwojem choroby Parkinsona u osób, które nie mają genetycznych czynników ryzyka tej choroby. To badanie dotyczyło osób z mutacją genetyczną, która zwiększa ryzyko choroby Parkinsona. Mutacja występuje w genie zwanym LRRK2 dla bogatej w leucynę powtórzeń kinazy 2. Jednak posiadanie nieprawidłowego genu nie gwarantuje, że u ludzi rozwinie się choroba, więc naukowcy mają nadzieję zidentyfikować inne czynniki genetyczne lub środowiskowe, które mają wpływ na rozwój choroby.
Choroba Parkinsona a picie kawy
W badaniu porównano 188 osób z chorobą Parkinsona do 180 osób, które jej nie miały; obie grupy miały osoby z mutacją genu LRRK2 i osoby bez niej. Naukowcy przyjrzeli się ilości kofeiny we krwi, a także innym substancjom chemicznym wytwarzanym podczas metabolizowania kofeiny w organizmie oraz jej różnicom w poszczególnych grupach. Łącznie 212 uczestników wypełniło również kwestionariusze dotyczące ilości kofeiny spożywanej każdego dnia.
Wśród osób będących nosicielami mutacji genu LRRK2 osoby z chorobą Parkinsona miały o 76% niższe stężenie kofeiny we krwi niż osoby bez choroby Parkinsona. Osoby z chorobą Parkinsona z prawidłową kopią genu miały o 31% niższe stężenie kofeiny we krwi niż osoby niebędące chore.
Nosiciele mutacji genu, którzy mieli chorobę Parkinsona, również mieli mniejsze spożycie kofeiny w swojej diecie. Nosiciele genów z chorobą Parkinsona spożywali o 41% mniej kofeiny dziennie niż osoby, które nie chorowały na chorobę Parkinsona, zarówno z mutacją genu, jak i bez niej.
„Nie wiemy jeszcze, czy osoby z predyspozycją do choroby Parkinsona mogą unikać picia kawy, czy też niektórzy nosiciele mutacji piją dużo kawy i czerpią korzyści z jej neuroprotekcyjnych efektów” – powiedziała Crotty.
Czytaj też:
FAQ: Co warto wiedzieć o kawie?