Mleczko pszczele to produkt, który wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest bardzo bogaty w substancje odżywcze, dlatego poleca się go osobom, które często zapadają na infekcje, są po poważnej chorobie lub muszą wzmocnić organizm. Jak stosować mleczko pszczele i dlaczego warto?
Co to jest mleczko pszczele?
Mleczko pszczele to wydzielina pozyskiwana od pszczół robotnic, którą karmią swoje młode w pierwszych trzech dniach życia. Mleczko jest bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy, minerały, lipidy i aminokwasy, dlatego karmione nim larwy ponad tysiąckrotnie powiększają swoją masę ciała. Mleczko otrzymuje również królowa matka, która prawdopodobnie dlatego żyje kilka razy dłużej niż inne pszczoły.
Co zawiera mleczko pszczele?
W mleczku pszczelim znajdują się:
-
witaminy z grupy B
- witamina C
- witamina D
- witamina E
- żelazo
- miedź
- fosfor
- krzem
- białka
- lipidy
- aminokwasy
- acetylocholinę
3 właściwości prozdrowotne mleczka pszczelego
Mleczko pszczele to produkt, który zawiera skoncentrowane substancje odżywcze, dlatego może znacząco poprawić funkcjonowanie układu immunologicznego. Poleca się go wszystkim osobom, które cierpią na nawracające infekcje, mają osłabiony układ odpornościowy, chcą wzmocnić organizm i poprawić kondycję fizyczną. Komu szczególnie poleca się mleczko pszczele?
- osobom, które cierpią na schorzenia układu oddechowego – nawracające infekcje wirusowe mogą wynikać z niedoborów substancji odżywczych lub z osłabionej reakcji immunologicznej. Mleczko pszczele zawiera wiele witamin i minerałów, może zatem dostarczyć organizmowi brakujących składników odżywczych i poprawić jego kondycję
- kobietom planującym ciążę lub spodziewającym się dziecka – mleczko pszczele wywiera wpływ na cykl menstruacyjny i uważa się, że może wspomagać płodność. Reguluje cykl, wywołując owulację, przez co może pomóc w zajściu w ciążę. U kobiet, które już spodziewają się dziecka, mleczko pszczele może wspomóc kontrolowanie poziomu progesteronu, którego niedobór może doprowadzić do występowania plamień w ciąży lub nawet jej straty. Mleczko to wywiera również wpływ na produkcję mleka kobiecego po porodzie
- osobom, cierpiącym na zaburzenia funkcjonowania układu trawiennego – produkt pszczeli korzystnie oddziałuje na procesy przemiany materii, poprawia apetyt i wspiera trawienie. Poleca się je osobom, które cierpią na niedobory substancji odżywczych lub niedożywienie. Mleczko pszczele sprzyja również regeneracji wątroby
Jak stosować mleczko pszczele?
Mleczko pszczele poleca się stosować na czczo. Jeśli dysponujemy czystym mleczkiem pszczelim, możemy zaaplikować 1 g na łyżeczkę i rozpuścić w ustach. W przypadku mleczka pszczelego w miodzie, można dodawać je do napojów, pamiętając jednak o tym, by nie były zbyt gorące. U dzieci mleczko pszczele wprowadzamy ostrożnie – w przypadku czystego mleczka wystarczy kilka kropli.
Czytaj też:
Pyłek kwiatowy – jak stosować, jak spożywać? Właściwości i działanieCzytaj też:
Dlaczego w Polsce masowo giną pszczoły?
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.