Co oznacza symbol V-Label na etykietach żywności i kosmetyków?

Co oznacza symbol V-Label na etykietach żywności i kosmetyków?

Dodano: 
Znak V-Label na opakowaniu oznacza, że produkt jest wegański lub wegetariański.
Znak V-Label na opakowaniu oznacza, że produkt jest wegański lub wegetariański. Źródło: Shutterstock / eldar nurkovic
Na niektórych produktach można znaleźć żółto-zielone znaczki z symbolem V-Label. Wyjaśniamy, czym jest znak V-Label i czym różnią się produkty wegańskie od wegetariańskich.

V-Label to międzynarodowy, gwarancyjny znak towarowym Europejskiej Unii Wegetariańskiej (EVU) i jest w wielu krajach Unii Europejskiej (w tym w Polsce) licencjonowany przez lokalne organizacje EVU. Obecnie jest znakiem chronionym w 44 państwach. Znaczki V-Label, czyli charakterystyczną literę V z listkiem, można znaleźć na opakowaniach produktów (np. żywności czy kosmetyków), ale takim znaczkiem mogą legitymować się też firmy świadczące usługi – głównie gastronomia, ale nie tylko.

Co dokładnie oznacza symbol V-Label?

Symbol dotyczy jedynie produktów i usług wegetariańskich oraz wegańskich. Jeśli znajduje się na opakowaniu, oznacza to, że produkt został zweryfikowany zarówno pod kątem składu, jak i sposobu jego produkcji. V-Label ma dwa znaczki: vegan oraz vegetarian, czyli odpowiednio wegański i wegatariański.

V-Label wegetariański

Według definicji uznawanej przez V-Label wegetariańskie są te produkty spożywcze, które nie są wytwarzane ze zwierząt czy też z części zwierząt z uwzględnieniem wszystkich etapów produkcji i przetwarzania. Jednocześnie artykuły spożywcze i inne produkty, które powstają przy pomocy żywych zwierząt lub produktów odzwierzęcych uznaje się za wegetariańskie. To oznacza, że jako wegetariańskie zostaną uznane np. produkty zawierające jaja.

V-Label vegański

Oznaczone są nim te artykuły spożywcze i produkty, które nie są wytwarzane ze zwierząt czy też z części zwierząt na żadnym etapie produkcji i przetwarzania. By zostały one uznane za wegańskie, nie mogą też powstawać przy pomocy żywych zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego. Zostają przy tym uwzględnione wszystkie etapy produkcji i przetwarzania.

Znak V-Label

V-Label w kategorii „wegańskie” zostaje przyznany tylko, jeśli produkt nie ma żadnych składników odzwierzęcych. Chodzi m.in. o:

  • jaja,
  • miód,
  • przetwory mleczne,
  • wosk zwierzęcy,
  • barwniki odzwierzęce,
  • nośniki i substancje pomocnicze ze składników odzwierzęcych,
  • substancje klarujące ze składników odzwierzęcych (np. białko jajka).

Podpuszczka cielęca i pęcherz pławny. Czego nie znajdziesz w produktach V-Label?

Jasne oznaczenia produktów ułatwiają konsumentom wybór. Nie każdy potrafi czytać etykiety, tym bardziej że wiele składników jest oznaczonych jedynie symbolami E. Nie każdy ma też fachową wiedzę na temat procesu produkcji. Certyfikat oznacza, że produkt został pod tym kątem sprawdzony. Dla przykładu, w produktach oznaczonych V-Label nie mogą być wykorzystane poniższe składniki:

  • produkty uboju,
  • tłuszcze rybne, części ryb i innych zwierząt morskich,
  • aromaty pochodzenia zwierzęcego (z wyjątkiem aromatów na bazie mleka),
  • inne jaja niż jaja drobiu (np. kawior),
  • przetwory mleczne, w których użyto zwierzęcej podpuszczki (podpuszczka ekstrahowana z żołądków cielęcych jest stosowana do produkcji sera)
  • mleczko pszczele,
  • barwniki ze składników zwierzęcych (np. prawdziwy karmin),
  • cukier wybielany węglem kostnym,
  • nośniki i substancje pomocnicze uzyskane z produktów zwierzęcych,
  • substancje klarujące pochodzenia zwierzęcego (np. żelatyna, pęcherz pławny – tu np. karuk otrzymywany z pęcherzy rybich stosowany jest przy klarowaniu soków owocowych oraz win).

Jak jeszcze są oznaczane produkty wegańskie i wegetariańskie?

Nie wszystkie produkty wegańskie i wegetariańskie są certyfikowane symbolem V-Label (licencja jest płatna i wymaga przejścia procesu weryfikacyjnego usługi, produktu i sposobu produkcji). Bywa, że producenci sami oznaczają swoje produkty jako wegańskie lub wegetariańskie. Mogą to być opisy: „odpowiedni dla wegetarian” lub „odpowiedni dla wegan”. Według polskiego prawa produkt może być oznaczony jako „odpowiedni dla wegetarian” jeżeli nie zawiera składników pozyskanych ze zwierząt albo że produkty pozyskane ze zwierząt nie były używane w procesie jego produkcji. Z kolei produkt może być opisany jako „odpowiedni dla wegan” tylko pod warunkiem, że nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego lub że produkty pochodzenia zwierzęcego nie były używane w procesie jego produkcji.

Czytaj też:
Jak zrobić „śledzie” z boczniaków? Ta potrawa zaskoczy nie tylko wegetarian

Źródło: V-Label.eu
 0

Czytaj także