-
Jak probiotyki mogą wpływać na jakość życia osób z cukrzycą typu 2?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy wykorzystywane do fermentacji żywności. Stosowane w produktach takich jak jogurt czy kapusta kiszona, przynoszą korzyści układowi trawiennemu.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Cukrzyca a koronawirus – co warto wiedzieć
Wśród osób, dla których COVID-19 skończył się fatalnie, jest stosunkowo dużo osób z cukrzycą. Prof. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Centralnego Szpitala Klinicznego WUM w Warszawie wyjaśnia,...
KoronawirusFakty o koronawirusieChorobyLeki
-
Cukrzyca typu 2. Naukowcy radzą, jak chronić zdrowie serca
Naukowcy z Leicester wykazali, że czynność serca można znacznie poprawić u pacjentów z cukrzycą typu 2 poprzez wysiłek fizyczny.
ChorobyBadania
-
Te codzienne czynności mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi
Naukowcy twierdzą, że istnieje bezpłatny i stosunkowo łatwy sposób na zmniejszenie ryzyka rozwoju jednej z tych chorób. Mowa o... chodzeniu.
Choroby
-
Cukrzyca typu LADA – na czym polega i jak się objawia?
Cukrzyca typu LADA to schorzenie, o którego istnieniu niewiele osób wie. Nic dziwnego, bo choroba ta jest dość trudna do zdiagnozowania nawet dla doświadczonego lekarza. Cukrzyca typu LADA przybiera postać utajoną i dotyczy osób...
Choroby
-
W czasie epidemii COVID-19 nie przegap objawów cukrzycy u dziecka
Inne niż COVID-19 choroby nie wzięły teraz urlopu. Szczególnie groźne są te, których początkowe objawy są dość niespecyficzne, na przykład cukrzyca typu 1. Zlekceważenie ich prowadzi do bardzo poważnych komplikacji. Cukrzyca typu 1....
KoronawirusFakty o koronawirusieZdrowie dziecka
-
Nowy koronawirus a cukrzyca. Wskazówki dla diabetyków i ich bliskich
Cukrzyca sama w sobie nie zwiększa prawdopodobieństwa zachorowania na COVID-19, jednak u osób z cukrzycą istnieje ryzyko rozwoju powikłań i ciężkiego przebiegu zakażenia. Dobra wiadomość jest taka, że ryzyko to można zmniejszyć. Dowiedz...
KoronawirusFakty o koronawirusieChorobyLeki
-
Cukrzyca typu 2 u dzieci. Jak się objawia?
Cukrzyca typu 2 u dzieci jeszcze kilkanaście lat temu zdarzała się bardzo rzadko. Od dekady obserwuje się stopniowo wzrastający odsetek przypadków cukrzycy typu 2 u najmłodszych członków społeczeństwa, co ma związek z nieprawidłowymi...
ChorobyZdrowie dziecka
-
Dieta wysokobłonnikowa wydłuża życie diabetyków
Spożywanie produktów z dużą ilością błonnika jest promowane jako element zdrowego żywienia. Zespół badaczy z Nowej Zelandii przestudiował wpływ diety wysokobłonnikowej na metabolizm oraz stan zdrowia u osób z cukrzycą i stanem...
DietyProduktySkładniki odżywczeChoroby
Mikołaj Kamiński
-
Cukrzyca typu 2 a pomijanie śniadań. Dlaczego to niebezpieczne?
Nierzadko podkreśla się ważną rolę śniadań w prowadzeniu zdrowego stylu życia. Najnowsze odkrycia naukowe wykazują, że pomijanie śniadań przyczynia się do zwiększonej sztywności tętnic u osób z cukrzycą typu 2.
ChorobyBadania
Mikołaj Kamiński
-
Dentysta rozpozna cukrzycę? Nowe badania naukowe
Nowe doniesienia z Uniwersytetu w Birmingham na temat cukrzycy i stanu przedcukrzycowego.
BadaniaChoroby
-
Cukrzyca typu 1 wyleczona u myszy przy użyciu komórek macierzystych
Nowe badania wykorzystują innowacyjną technikę do znacznie bardziej efektywnego przekształcania ludzkich komórek macierzystych w komórki beta, wytwarzające insulinę.
ChorobyLeki
-
Cukrzyca typu 2. Czym kończy się opóźnianie insulinoterapii?
Nowe badanie wykazało, że ponad 40 proc. osób z cukrzycą typu 2 początkowo odrzuca zalecenia lekarza, dotyczące leczenia insuliną. W porównaniu z tymi, którzy rozpoczęli terapię insulinową, osoby, które odmówiły, miały gorszą kontrolę...
ChorobyBadaniaLeki
-
Kiedy wystarczy badanie ogólne, a kiedy konieczny jest posiew moczu?
Badanie ogólne moczu i posiew moczu to nie to samo. Najczęściej zlecane jest podstawowe badanie moczu, którego wyniki mogą skłonić lekarza do wystawienia skierowania na badanie posiewu moczu. Kiedy tak się dzieje? Czym różnią się obydwa...
BadaniaChoroby
-
Kolejne nowe leki dla chorych na cukrzycę na marcowej liście refundacyjnej
Nowa insulina będzie od marca refundowana dla chorych na cukrzycę. To kolejna w ostatnich miesiącach nowość dla chorych na cukrzycę.
ChorobyStrefa Pacjenta
Katarzyna Pinkosz
-
Witaminy i minerały w cukrzycy. Czy można suplementować je na własną rękę?
Cukrzyca to podstępna i wyjątkowo groźna choroba, która wymaga odpowiedniego leczenia i stałego kontrolowania stanu zdrowia osoby chorej. Zagrożeniem mogą okazać się nie tylko grzechy żywieniowe oraz nieprzestrzeganie zasad przyjmowania...
ChorobySuplementy dietyOdżywianieZdrowie
-
Cukrzyca to koń trojański, którego często wpuszczamy do domu na własne życzenie
Cukrzyca - współczesny koń trojański - powoduje spustoszenia w życiu chorego, ale też całej rodziny. Skuteczne leczenie pacjenta nie jest możliwe bez jego właściwej edukacji - podkreśla Beata Stepanow, prezes Stowarzyszenia Edukacji...
ZdrowieChorobyStrefa Pacjenta
Katarzyna Pinkosz
-
Portal z dietami, środy z profilaktyką, akcja „Nie cukrz”, czyli jak NFZ walczy z cukrzycą
Polacy zjadają ok 50 kg cukru rocznie, a cukier występuje pod ponad 80 nazwami. Puchniemy. Kampania "Nie cukrz" ma uświadomić, jak wiele cukru spożywamy i jak to wpływa na nasze życie – mówi Marta Pawłowska, z-ca dyrektora biura ds....
ZdrowieChorobyLekiStrefa Pacjenta
Katarzyna Pinkosz
-
Prof. Piotr Jankowski: Zawał serca u chorego na cukrzycę może mieć inne objawy
Cukrzyca zwiększa ryzyko zawału serca i przyspiesza jego wystąpienie. Niebezpieczne jest też to, że objawy zawału serca u chorego na cukrzycę są nietypowe, przez co jest on później rozpoznawany. Powoduje to, że leczenie jest mniej...
ChorobyLekiStrefa Pacjenta
Katarzyna Pinkosz
-
Nadmiar tłuszczu powoduje cukrzycę typu 2?
Po raz pierwszy naukowcy potwierdzili, że tłuszcz wycieka z wątroby do trzustki, wywołując stan przewlekły. Badania prowadzone przez zespół z Newcastle University w Wielkiej Brytanii zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym Cell...
ChorobyBadaniaZdrowie
-
Ten rodzaj żywności może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2
Badania powiązały ultra przetworzoną żywność z chorobami takimi jak rak, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe, a także z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Pokarmy te są powszechne w zachodnich dietach, a świat zachodni odnotował...
ProduktyChorobyZdrowie