-
Cukrzyca typu 2. Czy można pić alkohol?
Cukrzyca typu 2 to coraz częściej diagnozowana choroba cywilizacyjna. Jej rozwojowi sprzyja stosowanie niezdrowej, bogatej w węglowodany proste diety oraz brak ruchu. Przebieg choroby w dużej mierze zależy od podejścia oraz...
Choroby -
5 najlepszych ćwiczeń dla diabetyków. Rekomendują je lekarze i trenerzy
Życie z cukrzycą dla wielu osób jest niezwykle trudne. Przestrzeganie ograniczonej diety i robienie regularnych badań nie jest łatwym zadaniem. Jednak kontrola poziomu cukru we krwi jest ich codziennością. Aby utrzymywać cukier na dobrym...
Rozwój osobistyPoradyChoroby -
Ta prosta zmiana w diecie zdecydowanie obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Według dwóch badań opublikowanych przez BMJ wyższe spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
-
Ankieta: 7 na 10 respondentów obawia się, że zły stan zdrowia ograniczy ich doświadczenia życiowe
7 na 10 dorosłych Amerykanów martwi się, że zły stan zdrowia uniemożliwi im robienie wszystkich rzeczy, które chcieliby robić w życiu, zgodnie z nowym sondażem, przeprowadzonym przez American Heart Association i American Diabetes...
ChorobyZwiązki i relacjeRozwój osobistyTerapiePsychologia -
Czy cukrzyca typu 2 może stać się cukrzycą typu 1?
Jednym z utrzymujących się mitów cukrzycy jest to, że osoby z cukrzycą typu 2 mogą rozwinąć się z cukrzycą typu 1, kiedy przyjmują insulinę. Wyjaśniamy, jak jest naprawdę.
ChorobyBadania -
Te osoby mają wyższe ryzyko zachorowania na COVID-19. Będziesz zdziwiony, dlaczego
Masz w swoim otoczeniu kobietę w ciąży, cukrzyka lub kogoś w podeszłym wieku? Zadbaj o ich bezpieczeństwo, ponieważ zgodnie z najnowszymi aktualizacjami, mogą doświadczyć cięższych skutków choroby COVID-19.
KoronawirusPacjent z koronawirusem -
Nowe leki mogą odwrócić uszkodzenie naczyń krwionośnych w cukrzycy
Według nowych badań leki opracowane w celu leczenia choroby Alzheimera mogą zostać ponownie zastosowane, aby zapobiec lub nawet odwrócić uszkodzenie naczyń krwionośnych u osób otyłych lub cierpiących na cukrzycę typu 2.
BadaniaChorobyLeki -
Technologie XXI wieku w cukrzycy: tak sprawdziły się w czasie epidemii koronawirusa
W czasie epidemii COVID-19 telemedycyna świetnie sprawdziła się u tych pacjentów z cukrzycą typu 1, którzy korzystają z indywidualnych pomp insulinowych i systemów monitorowania glikemii.
Strefa PacjentaChorobyKatarzyna Pinkosz
-
Wkładki do butów z nadrukiem 3D dają nową nadzieję pacjentom z cukrzycą
Naukowcy z Staffordshire University twierdzą, że nowe wkładki z nadrukiem 3D mogą znacznie poprawić zdrowie stóp osób cierpiących na cukrzycę.
ChorobyBadania -
Cukrzyca typu 2. Pięć subtelnych objawów
Cukrzyca typu 2. na ogól dotyczy osób dorosłych. Ze względu na wciąż rosnącą liczbę nowych zachorowań, cukrzycę typu 2. uważa się już a chorobę cywilizacyjną. Wiele osób zmaga się z różnymi, nieprzyjemnymi objawami nie wiedząc, że ich...
ChorobyDoniesienia naukoweZdrowie -
Diabetolog: Cukier powinien być zakazany, nie jest nam potrzebny
Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego...
ChorobyProduktyOdżywianie -
Tracisz wzrok z powodu cukrzycy? Może pomóc witamina A
Osoby chore na cukrzycę mogą tracić wzrok w wyniku retinopatii cukrzycowej. Naukowcy odkryli niedawno, że myszy z cukrzycą, które otrzymały leczenie analogiem witaminy A, znacznie poprawiły wzrok.
ChorobyBadaniaLekiInnowacje i farmacja -
Oznaki skłonności do cukrzycy u dorosłych są już widoczne w wieku 8 lat
Według nowych badań opublikowanych w Diabetes Care, wczesne oznaki większej podatności na cukrzycę typu 2 u dorosłych można zaobserwować u dzieci w wieku 8 lat, na dziesiątki lat przed diagnozą.
-
Masz szerokie biodra? Może uchronisz się przed cukrzycą typu 2. Ciekawe doniesienia ze świata nauki
W artykule przeglądowym Lancet Diabetes & Endocrinology Norbert Stefan z Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą (DZD) podkreśla, dlaczego i do jakiego stopnia duży obwód bioder (szacunek zwiększonej masy tłuszczu w dolnej części ciała)...
ChorobyBadania -
Nowy algorytm wykorzystuje sztuczną inteligencję do zarządzania cukrzycą typu 1
Naukowcy i lekarze z Oregon Health & Science University, wykorzystując sztuczną inteligencję i zautomatyzowane monitorowanie, opracowali metodę pomagającą osobom z cukrzycą typu 1 lepiej zarządzać poziomem glukozy. Badanie zostało...
ChorobyBadania -
Eksperci ostrzegają: COVID-19 może wywołać cukrzycę
Pojawiające się dowody sugerują, że COVID-19 może faktycznie wywołać cukrzycę u zdrowych ludzi, a także spowodować poważne powikłania wcześniej istniejącej cukrzycy.
KoronawirusFakty o koronawirusieChoroby -
Masz cukrzycę? Uważaj na kości – łatwo może dojść do złamania
Nowe badania prowadzone przez University of Sheffield wykazały, że osoby żyjące z cukrzycą są bardziej narażone na złamania kości. W badaniach przeprowadzonych we współpracy z naukowcami z Sutter Health stwierdzono, że osoby z cukrzycą...
ChorobyBadania -
Czy osoby z cukrzycą mogą jeść daktyle?
Ze względu na naturalną słodycz daktyli, ich wpływ na poziom cukru we krwi może stanowić problem dla osób z cukrzycą. Ponieważ jednak mają niski indeks glikemiczny, są bezpieczne dla osób z umiarkowaną postacią choroby.
ChorobyProduktySkładniki odżywcze -
Masz cukrzycę typu 2? Jesteś narażony na te choroby
Naukowcy z Australii twierdzą, że osoby z cukrzycą typu 2 mają większe ryzyko zachorowania na raka, a także na demencję. Eksperci zalecają ludziom przestrzeganie zdrowej diety, regularne ćwiczenia i dużo snu, aby zmniejszyć ryzyko...
ChorobyBadaniaLeki -
Dlaczego ludzie z cukrzycą powinni dodawać pistacje do swojej diety?
Czy jesteś jedną z wielu osób cierpiących na cukrzycę? Jeśli tak, to możesz skorzystać na dodaniu niektórych produktów do swojej diety. Jednym z nich są pistacje. Dlaczego mogą pomóc?
ChorobySkładniki odżywczeProfilaktyka i leczenie -
Jedzenie tych produktów może pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy
Nowa analiza ponad 200 000 osób wykazała, że spożywanie wysokiej jakości węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
ChorobyProduktyDiety