Cukrzyca typu 2 (T2D) wpływa na opcje leczenia pacjentów z chorobą wieńcową (CAD) i T2D, zgodnie z nowym oświadczeniem naukowym American Heart Association, opublikowanym w sztandarowym czasopiśmie Circulation. Oświadczenie naukowe...
Probiotyki to żywe mikroorganizmy wykorzystywane do fermentacji żywności. Stosowane w produktach takich jak jogurt czy kapusta kiszona, przynoszą korzyści układowi trawiennemu.
Wśród osób, dla których COVID-19 skończył się fatalnie, jest stosunkowo dużo osób z cukrzycą. Prof. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Centralnego Szpitala Klinicznego WUM w Warszawie wyjaśnia,...
Cukrzyca typu LADA to schorzenie, o którego istnieniu niewiele osób wie. Nic dziwnego, bo choroba ta jest dość trudna do zdiagnozowania nawet dla doświadczonego lekarza. Cukrzyca typu LADA przybiera postać utajoną i dotyczy osób...
Inne niż COVID-19 choroby nie wzięły teraz urlopu. Szczególnie groźne są te, których początkowe objawy są dość niespecyficzne, na przykład cukrzyca typu 1. Zlekceważenie ich prowadzi do bardzo poważnych komplikacji. Cukrzyca typu 1....
Cukrzyca sama w sobie nie zwiększa prawdopodobieństwa zachorowania na COVID-19, jednak u osób z cukrzycą istnieje ryzyko rozwoju powikłań i ciężkiego przebiegu zakażenia. Dobra wiadomość jest taka, że ryzyko to można zmniejszyć. Dowiedz...
Cukrzyca typu 2 u dzieci jeszcze kilkanaście lat temu zdarzała się bardzo rzadko. Od dekady obserwuje się stopniowo wzrastający odsetek przypadków cukrzycy typu 2 u najmłodszych członków społeczeństwa, co ma związek z nieprawidłowymi...
Spożywanie produktów z dużą ilością błonnika jest promowane jako element zdrowego żywienia. Zespół badaczy z Nowej Zelandii przestudiował wpływ diety wysokobłonnikowej na metabolizm oraz stan zdrowia u osób z cukrzycą i stanem...
Nierzadko podkreśla się ważną rolę śniadań w prowadzeniu zdrowego stylu życia. Najnowsze odkrycia naukowe wykazują, że pomijanie śniadań przyczynia się do zwiększonej sztywności tętnic u osób z cukrzycą typu 2.
Nowe badania wykorzystują innowacyjną technikę do znacznie bardziej efektywnego przekształcania ludzkich komórek macierzystych w komórki beta, wytwarzające insulinę.
Nowe badanie wykazało, że ponad 40 proc. osób z cukrzycą typu 2 początkowo odrzuca zalecenia lekarza, dotyczące leczenia insuliną. W porównaniu z tymi, którzy rozpoczęli terapię insulinową, osoby, które odmówiły, miały gorszą kontrolę...
Badanie ogólne moczu i posiew moczu to nie to samo. Najczęściej zlecane jest podstawowe badanie moczu, którego wyniki mogą skłonić lekarza do wystawienia skierowania na badanie posiewu moczu. Kiedy tak się dzieje? Czym różnią się obydwa...
Cukrzyca to podstępna i wyjątkowo groźna choroba, która wymaga odpowiedniego leczenia i stałego kontrolowania stanu zdrowia osoby chorej. Zagrożeniem mogą okazać się nie tylko grzechy żywieniowe oraz nieprzestrzeganie zasad przyjmowania...
Cukrzyca - współczesny koń trojański - powoduje spustoszenia w życiu chorego, ale też całej rodziny. Skuteczne leczenie pacjenta nie jest możliwe bez jego właściwej edukacji - podkreśla Beata Stepanow, prezes Stowarzyszenia Edukacji...
Polacy zjadają ok 50 kg cukru rocznie, a cukier występuje pod ponad 80 nazwami. Puchniemy. Kampania "Nie cukrz" ma uświadomić, jak wiele cukru spożywamy i jak to wpływa na nasze życie – mówi Marta Pawłowska, z-ca dyrektora biura ds....
Cukrzyca zwiększa ryzyko zawału serca i przyspiesza jego wystąpienie. Niebezpieczne jest też to, że objawy zawału serca u chorego na cukrzycę są nietypowe, przez co jest on później rozpoznawany. Powoduje to, że leczenie jest mniej...
Po raz pierwszy naukowcy potwierdzili, że tłuszcz wycieka z wątroby do trzustki, wywołując stan przewlekły. Badania prowadzone przez zespół z Newcastle University w Wielkiej Brytanii zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym Cell...