Chociaż jedzenie zbyt małych porcji posiłków jest podstawową przyczyną odczuwania głodu, na taki stan rzeczy wpływa również wiele innych czynników. Jeśli czujesz głód przez cały czas, może to wynikać z jednego z następujących powodów:
Dlaczego ciągle jesteś głodny?
-
Jesz za mało białka lub błonnika
Podczas gdy węglowodany są świetne do dostarczania szybkiej energii, białko, tłuszcz i błonnik są ważne dla utrzymania tej energii. Powszechnie uważa się, że pokarmy bogate w białko i błonnik są najbardziej skuteczne w generowaniu sytości ze względu na rozkład i uwalnianie składników odżywczych z tych produktów. Jeśli jesz zbyt mało białka, możesz odczuwać głód. Badanie opublikowane w Nutrition Journal wykazało, że wysokobiałkowe przekąski zmniejszały głód i utrzymywały uczestników w stanie nasycenia na dłużej.
-
Nie skupiasz się na jedzeniu
Biorąc pod uwagę napięte harmonogramy, może się okazać, że jesz podczas chodzenia, jazdy lub scrollowania telefonu. Jeśli wszystkie posiłki jesz w pośpiechu, organizmowi trudniej jest rozpoznać stan nasycenia. Uważne jedzenie nie tylko może pomóc ci poczuć się sytym, ale jest również powiązane ze zmniejszonym apetytem i emocjonalnym jedzeniem. W badaniu porównującym osoby zjadające z roztargnieniem z tymi, którzy nie byli rozproszeni, ci drudzy często nie chcieli kończyć całego posiłku. Natomiast rozproszeni uczestnicy zawsze utrzymywali chęć zjedzenia wszystkiego, co mieli na talerzu.
-
Jesz zbyt szybko
Nawet jeśli odłożyłeś urządzenia i wyłączyłeś telewizor, pośpieszne spożywanie posiłków i przekąsek sprawia, że organizmowi trudno jest zarejestrować uczucie sytości. Jeśli masz tendencję do szybkiego zjadania posiłków i przekąsek, spróbuj przeznaczyć określoną ilość czasu na zakończenie posiłku. Spróbuj użyć swoich pięciu zmysłów, aby cieszyć się wszystkim, co jesz. Sprawdź sam: jak smakuje jedzenie? Podoba ci się tekstura? Jest gorące, czy zimne? Czy w tej chwili zaspokaja twoje potrzeby? Prawdopodobnie szybciej poczujesz się najedzony i będziesz dłużej pełny.
-
Masz zmiany hormonalne
Kiedy organizm jest w ciągłym stanie stresu, wzrasta poziom kortyzolu (czyli hormonu stresu), co może wywołać zwiększony apetyt. Co więcej, jedzenie stresowe zwykle powoduje, że ludzie sięgają po bardzo smaczne produkty, takie jak rafinowane węglowodany i słodkie przekąski. Miesiączka może być kolejną zmianą hormonalną, która może powodować przejściowy wzrost apetytu. Spróbuj wykorzystać inne mechanizmy radzenia sobie ze stresem, takie jak ćwiczenia, rozmowa z przyjacielem lub członkiem rodziny, prowadzenie dziennika, czytanie, przytulanie się ze zwierzakiem lub medytacja.
Czytaj też:
Dlaczego jedzenie daje nam satysfakcję? Eksperci odpowiadająCzytaj też:
BMI: jak je obliczyć i czy jego wyniki są wiarygodne?