Co jeść, by zapobiec chorobom serca? Te 3 produkty z pewnością was zaskoczą

Co jeść, by zapobiec chorobom serca? Te 3 produkty z pewnością was zaskoczą

Dodano: 
Czekolada, zdjęcie ilustracyjne
Czekolada, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Dieta roślinna ma zdecydowanie najlepszy wpływ na serce. Naukowcom z Neapolu udało się jednak wykazać, że przed chorobami układu sercowo-naczyniowego może chronić nas także spożywanie na co dzień jogurtu oraz niewielkich ilości sera i... czekolady!

Trwające 32 lata badania naukowe wykazały, że dieta oparta na warzywach, owocach, ziarnach i wszelkich produktach pochodzenia roślinnego może nawet o 52 proc. zmniejszać ryzyko chorób serca. Szczegółowe dane na ten temat opisaliśmy w poniższym artykule.

Czytaj też:
Dieta roślinna ma jeszcze lepszy wpływ na serce niż sądzono. Dlaczego?

Okazuje się jednak, że w naszym codziennym menu nie powinno jednak zabraknąć kilku pokarmów z pełnotłustego mleka – o ile nie przesadzimy z ich ilością i będziemy je jeść z umiarem.

Na łamach „Cardiovascular Research” naukowcy z Uniwersytetu w Neapolu przekonują, że dobry wpływ na serce może mieć także jedzenie jogurtu, odrobiny czekolady i sera – najprawdopodobniej ze względu na procesy fermentacji związane z tymi produktami.

twitter

Choć przez lata sądzono, że wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w pokarmach może być szkodliwa, to jednak w świetle najnowszych badań naukowych niektóre rodzaje nabiału mogą mieć działanie ochronne i ograniczać ryzyko problemów z sercem. Włoscy naukowcy wykazali, że nie więcej niż 200 g produktów mlecznych dziennie może być korzystne dla serca i chronić nas przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

3 produkty mleczne, które są dobre dla serca

Jogurt
Ludzie, którzy codziennie spożywają jedną porcję naturalnego jogurtu (około 200 g), są mniej narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego niż osoby, które w ogóle go nie jedzą – przekonują naukowcy.

Ser
Badaczom udało się też wykazać, że pozytywny wpływ na ten organ może mieć spożywanie około 50 g sera dziennie (nie więcej niż około 2,5 plasterka).

Czekolada

Istnieje także niewielki, choć znaczący związek pomiędzy regularnym jedzeniem niewielkich ilości czekolady (około 20-45 g dziennie) a niższym ryzykiem chorób serca. Naukowcy zalecają jednak spożywanie nie więcej niż około 10 g czekolady w ciągu doby, by uniknąć nadmiaru cukru i kalorii, które mogą przynieść więcej szkód niż korzyści.
Warto wybierać wysokiej jakości czekoladę zawierającą jak najwyższą zawartość procentową kakao, które jest bogate w działające dobrze na serce flawanole oraz przeciwutleniacze. Czekolada mleczna zwykle ma więcej tłuszczów nasyconych i jest bardziej kaloryczna, dlatego zaleca się jej spożywanie w mniejszych ilościach.
Czytaj też:
Czekolada na... odchudzanie? Pomaga schudnąć kobietom podczas menopauzy – zaskakujące odkrycie
Czytaj też:
Co jeść, by żyć dłużej? 5 produktów, które spowalniają proces starzenia

Źródło: Zdrowie WPROST.pl / Cardiovascular Research / Insider