Dużo więcej zatruć pokarmowych niż rok wcześniej! Niebezpieczna jest zwłaszcza Salmonella

Dużo więcej zatruć pokarmowych niż rok wcześniej! Niebezpieczna jest zwłaszcza Salmonella

Dodano: 
Ostry ból brzucha
Ostry ból brzucha Źródło:Pixabay
Z najnowszego raportu Zakładu Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru NIZP PZH – PIB wynika, że zachorowań na zakażenia układu pokarmowego wywoływane przez bakterie i pasożyty jest znacząco więcej niż w ubiegłym roku. Najczęściej zdarzają się w upalne dni. O tym, jak uchronić się przed zakażeniem mówi dla „Wprost” prof. Joanna Zajkowska, z kliniki Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji UM w Białymstoku.

Z raportu, który dotyczy zachorowań na wybrane choroby zakaźne w Polsce od 1 stycznia do 15 lipca 2023 r., wynika, że w stosunku do ubiegłego roku więcej jest zakażeń Salmonellą, listerią i bakterią E. coli. Jak wskazuje prof. Joanna Zajkowska, ich namnażaniu się sprzyja upał i złe przechowywanie produktów spożywczych.

Zakażenie Salmonellą stanowi zagrożenie dla zdrowia

Tylko w pierwszym półroczu tego roku odnotowano ponad cztery tysiące przypadków zakażeń Salmonellą. To o niemal 1600 chorych więcej niż w 2022 roku – czytamy w raporcie.

Zatrucie Salmonellą może być groźne, zwłaszcza jeśli w jego wyniku dojdzie do posocznicy. Do pierwszych objawów choroby należą: ból brzucha, biegunka oraz wymioty. Jeśli jednak towarzyszą im dodatkowo wysoka gorączka, ból głowy, a niekiedy również bóle stawów istnieje duże prawdopodobieństwo, że doszło do rozwoju salmonellozy i należy skonsultować się jak najszybciej z lekarzem – wskazuje prof. Zajkowska.

Jeśli na zewnątrz panuje upał, unikajmy jedzenia potraw zawierających surowe jaja i surowe mięso, np. tatar. Pamiętajmy, że żywność powinna być zabezpieczona przed owadami i przechowywana w niskich temperaturach, co w punktach gastronomicznych działających tylko latem, nie zawsze jest możliwe. Unikajmy zatem jedzenia w sezonowych budki i food truckach.

Listerioza to bakteria groźna zwłaszcza dla osób z obniżoną odpornością

W tym roku mamy też niemal dwukrotnie więcej przypadków zakażenia bakteriąListeria monocytogenes, która wywołuje groźną chorobę listeriozę. Odnotowano aż 90 przypadków, a w ubiegłym roku w tym okresie było ich 50.

Bakteria ta może namnożyć się w nieprawidłowo przechowywanych produktach spożywczych. Nie boi się też niskich temperatur. Może namnożyć się w lodówce. Wystarczy nieprawidłowo przechowywać np. surowe mięso i ryby, aby doszło do skażenia listerią wszystkich produktów tam przechowywanych.

Listerioza to choroba szczególnie niebezpieczna dla osób z obniżoną odpornością, dla chorych na cukrzycę, kobiet w ciąży. Bakteria wywołuje objawy ze strony układu pokarmowego, ale może też doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, które stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia – mówi prof. Zajkowska.

Zakażenia bakterią E. coli można uniknąć poddając produkty obróbce termicznej

Jak wskazuje raport, w badanym okresie zanotowano 247 przypadków zakażeń wywołanych bakterią E. Coli, w ubiegłym roku było ich 185. Bakteria E. coli, czyli pałeczka okrężnicy, u zdrowych osób bytuje w jelitach i pełni wiele pożytecznych funkcji. Jednak jej nadmierne namnażanie prowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia zakażeń, które często wymagają długotrwałego leczenia i mają tendencję do nawracania. Zakażenie bakterią E. coli powoduje biegunkę i wymioty. Wywołuje także infekcję dróg moczowych.

Jak wskazuje ekspertka, do zakażenia może doprowadzić picie skażonej wody oraz spożycie skażonego bakterią surowego mięsa lub niemytych warzyw i owoców. Ten rodzaj bakterii nie jest odporny na działanie wysokiej temperatury – ginie w temperaturze powyżej 60 stopni C, dlatego przed zakażeniem chroni mycie pokarmów w ciepłej wodzie oraz ich obróbka termiczna.

Czytaj też:
Biegunka – przyczyny, rodzaje, objawy towarzyszące i leczenie
Czytaj też:
Uważaj na to, co „przywozisz” z plaży. Piasek jest siedliskiem wielu bakterii i pasożytów

Źródło: Raport Zakładu Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru NIZP PZH – PIB