Cukier jest jedną z najbardziej naturalnie występujących cząsteczek – wszystkie komórki w organizmie są pokryte jego grubą warstwą, chroniącą komórki przed atakami bakterii i wirusów. Jednak jest to również powód, dla którego blisko 80 procent wszystkich wirusów i bakterii wiąże się z cukrami na zewnątrz naszych komórek.
Naukowcy badają cukry
Jesienią ubiegłego roku grupa naukowców odkryła, że białko występujące w koronawirusie potrzebuje określonego cukru, aby skutecznie wiązać się z naszymi komórkami. Teraz ta sama grupa naukowców ukończyła nowe badanie, które dalej zgłębiło receptory komórek, z którymi wiążą się bakterie i wirusy.
„Ustaliliśmy, w jaki sposób cukry wiążą się i aktywują tak zwane receptory Siglec, które regulują odporność. Receptory te odgrywają główną rolę, ponieważ nakazują układowi odpornościowemu zmniejszenie lub zwiększenie aktywności. To ważny mechanizm związany z chorobami autoimmunologicznymi” – mówi główny autor badania, Postdoc Christian Büll z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Ważne odkrycie dla choroby Alzheimera
W nowy badaniu naukowcy zidentyfikowali też cukry, które wiążą się ze specyficznym receptorem odgrywającym główną rolę w rozwoju choroby Alzheimera. „Nasze główne odkrycie dotyczy receptora Siglec-3. Wiadomo już, że mutacje w receptorze Siglec-3 odgrywają rolę w związku z chorobą Alzheimera, ale nie wiedzieliśmy, z czym ten receptor wiąże się specyficznie. Nasza metoda pozwoliła teraz zidentyfikować potencjalny naturalny cukier, który wiąże się specyficznie z receptorem Siglec-3. Ta wiedza jest ważnym krokiem naprzód w zrozumieniu defektów genetycznych, które powodują rozwój choroby” – wyjaśnił Christian Büll.
Czytaj też:
Jaki jest właściwy poziom cukru we krwi? To zależy od kilku czynników