Czy palenie w trakcie picia alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju raka?

Czy palenie w trakcie picia alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju raka?

Dodano: 
Alkohol, zdj. ilustracyjne
Alkohol, zdj. ilustracyjne / Źródło: Fotolia / Igor Normann
Większość z nas ma świadomość, że nadużywanie alkoholu prowadzi do poważnych problemów ze zdrowiem (np. niewydolność wątroby). Wciąż jednak zapominamy, że nadmierne spożywanie napojów alkoholowych drastycznie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu.

Alkohol jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie. To poważny problem, ponieważ nadużywanie alkoholu bardzo szybko prowadzi do uzależnienia, a to do kolejnych problemów – zdrowotnych, psychicznych i emocjonalnych. Powszechnie wiadomo, że regularne spożywanie dużych ilości alkoholu powoduje problemy z wątrobą, która metabolizuje toksyny i pomaga wydalić je z organizmu. Jednak nie tylko o wątrobę powinniśmy się martwić. Uzależnienie od alkoholu drastycznie zwiększa ryzyko rozwoju raka.

Alkohol a rozwój nowotworu

Alkohol został powiązany z następującymi nowotworami:

  • nowotwory jamy ustnej,
  • nowotwory gardła i krtani,
  • nowotwory przełyku,
  • nowotwory wątroby,
  • nowotwory okrężnicy i odbytnicy,
  • nowotwory piersi.

Alkohol może również zwiększać ryzyko raka trzustki i żołądka. W przypadku każdego z tych nowotworów im więcej alkoholu pijemy, tym większe ryzyko zachorowania na raka. Problem jest więc bardzo poważny. Rezygnacja z alkoholu lub jego znaczne ograniczenie jest podstawowym elementem profilaktyki raka.

Dlaczego alkohol sprzyja nowotworom?

Mechanizmów jest wiele, a naukowcy wciąż odkrywają kolejne. Komórki uszkodzone przez alkohol mogą próbować się naprawiać, co może prowadzić do zmian DNA, które mogą być krokiem w kierunku raka. Alkohol i jego produkty uboczne mogą również uszkadzać wątrobę, prowadząc do stanu zapalnego i bliznowacenia – co sprzyja rozwojowi raka. Alkohol zaburza także gospodarkę hormonalną (szczególnie ważne w przypadku nowotworów piersi), a także utrudnia wchłanianie wielu składników odżywczych, prowadząc do niedoborów, które zostały już powiązane z większym ryzykiem rozwoju nowotworów (np. niedobór kwasu foliowego).

Palenie i picie

Picie i palenie w połączeniu jeszcze bardziej zwiększa ryzyko rozwoju tych nowotworów, nawet bardziej niż sam alkohol lub palenie. Dzieje się tak, ponieważ alkohol może pomóc szkodliwym substancjom chemicznym w tytoniu dostać się do komórek, które wyściełają jamę ustną, gardło i przełyk. Alkohol może również ograniczać sposób, w jaki komórki te mogą naprawić uszkodzenia DNA spowodowane przez chemikalia zawarte w tytoniu.

Czytaj także:
6 czynników, które drastycznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka

Czytaj także