Czy witamina A pomaga zmniejszyć ryzyko raka skóry?

Czy witamina A pomaga zmniejszyć ryzyko raka skóry?

Dodano: 
Kobieta na plaży
Kobieta na plaży Źródło: Pexels / Adam Kontor
Jednym z głównych elementów profilaktyki raka skóry jest ochrona przeciwsłoneczna. Najnowsze badania rzucają na ten temat nowe światło. Czyżby witamina A też chroniła naszą skórę?

Witamina A jest składnikiem odżywczym niezbędnym do utrzymania dobrego zdrowia, ale czy jej spożycie może pomóc zmniejszyć ryzyko raka skóry? Jedno nowe badanie wykazało taki związek.

Witamina A – funkcje

Witamina A pełni kilka istotnych funkcji w organizmie człowieka. Oto kilka najważniejszych z nich:

  • Bierze udział w procesie widzenia, a przede wszystkim umożliwia adaptację oka do widzenia w ciemności.
  • Wspomaga układ odpornościowy i zapobiega infekcjom.
  • Wspiera układ rozrodczy i prawidłowy rozwój płodu.
  • Odgrywa istotną rolę w rozwoju wszystkich tkanek organizmu, w tym skóry i włosów. Przyczynia się do produkcji sebum – oleju, który pomaga utrzymać poziom wilgoci w skórze i włosach.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Wiadomo, że witamina A może pomóc zachować młodość i elastyczność skóry, ale czy może chronić przed nowotworem?

Witamina A a nowotwór skóry – nowe odkrycia

Naukowcy z Warren Alpert Medical School i Brown School of Public Health w Providence, Harvard Medical School w Bostonie, MA i z Uniwersytetu Inje sprawdzili, czy spożycie witaminy A mogłoby wpływać na ryzyko raka płaskonabłonkowego, jednej z najczęstszych postaci raka skóry. Ponieważ ta forma raka jest tak powszechna, ważne jest znalezienie lepszych strategii zapobiegawczych, aby zmniejszyć ryzyko jej rozwoju u ludzi.

Zespół przeanalizował dane pochodzące od 75 751 kobiet (o średnim wieku 50,4 lat), biorących udział w badaniu zdrowia pielęgniarek oraz dane od 48 400 mężczyzn (o średnim wieku 54,3 lat) włączonych do badania uzupełniającego pracowników służby zdrowia. W okresie obserwacji trwającym ponad 26 lat naukowcy udokumentowali w sumie 3978 przypadków raka skóry wśród uczestników obu grup badanych.

Okazało się, że uczestnicy, którzy spożywali więcej witaminy A, zdawali się mieć mniejsze ryzyko skórnego raka płaskonabłonkowego. Naukowcy dodają, że większość witaminy A w tych przypadkach pochodziła ze źródeł żywności, zwłaszcza warzyw, a nie z suplementów diety.

Chociaż naukowcy zauważają, że ich odkrycia są dobrym początkiem, jeśli chodzi o zrozumienie, czy czynniki dietetyczne mogą wpływać na ryzyko raka skóry, przyznają również, że badanie napotkało pewne ograniczenia, dlatego konieczne są dalsze eksperymenty.

Witamina A – źródła

Witamina A jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja i kurczak, indyk lub wątroba wołowa. Witamina A pochodzenia zwierzęcego nazywa się retinolem. Ta witamina jest również obecna w wielu owocach i warzywach, w postaci beta-karotenu, alfa-karotenu i beta-kryptoksantyny. Niektóre owoce i warzywa, które są dobrym źródłem witaminy A, to słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, dynia piżmowa, dynia, brokuły, morele i papaja, by wymienić tylko kilka. Na rynku dostępne są także suplementy diety z witaminą A. Dorośli mężczyźni nie powinni spożywać więcej niż 900 mikrogramów tej witaminy dziennie, a dorosłe kobiety nie powinny spożywać więcej niż 700 mikrogramów dziennie.

Czytaj też:
Rak jelita grubego coraz częściej atakuje młodych ludzi. Jakie daje objawy?

Źródło: Medical News Today