Jeżeli chodzi o zdrowie i kondycję twojego serca, predyspozycje genetyczne z pewnością odgrywają tutaj pewną rolę. Jednak mimo to tu masz sporą możliwość kontroli. Możesz między innymi kontrolować to, co kładziesz na talerz. Musisz wiedzieć, że to, co jesz, jest bezpośrednio związane ze zdrowiem twojego serca.
Czytaj też:
Chodzenie z obciążeniem – co daje i czy warto?
7 zasad dla zachowania zdrowia serca
1. Przeczytaj etykietę na opakowaniu danego produktu
To może wydawać się oczywiste, ale tak łatwo dać się zwabić sprytnym marketingowcom i efektownym opakowaniom, że etykieta żywieniowa na żywności często jest po prostu ignorowana. Etykiety dotyczące pożywienia zawierają cenne informacje potrzebne do mądrego wyboru żywności. Kalorie, tłuszcz, sód i białko to tylko niektóre z informacji, jakie należy wziąć pod uwagę. Unikaj pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i sodu, ponieważ są to zdecydowanie złe opcje dla twojego serca.
2. Unikaj dodanych cukrów
Kiedy patrzysz na etykietę żywieniową, musisz zdać sobie sprawę z dodanych cukrów, w tym różnych alternatywnych określeń cukru, których firmy używają do oszukiwania konsumentów. Dodane cukry zwiększają ryzyko cukrzycy i podnoszą inne czynniki ryzyka chorób serca. Ludzie, którzy jedzą duże ilości dodanego cukru, czyli 25 procent lub więcej dziennej dawki kalorii, mają podwojone ryzyko śmierci z powodu chorób serca niż ci, którzy ograniczają dodany cukier do mniej niż 10 procent całkowitej dziennej liczby kalorii. Minimalizując ilość dodanego cukru, robisz dużą przysługę dla zdrowia serca i naczyń za pomocą jednego działania.
3. Ignoruj modne diety
Modny plan żywieniowy pojawi się i zniknie. Istnieje za to jedna porada w kwestii zdrowego odżywiania, która przetrwała próbę czasu: spożywaj szeroką gamę różnorodnych produktów żywnościowych z umiarem. To jest najważniejsze. Ci, którzy mogą ograniczyć spożycie tego czy innego rodzaju żywności, odniosą największy długoterminowy sukces.
4. Zwracaj uwagę na to, jakie białka wybierasz
Inną wskazówką dla zachowania zdrowego serca jest wybranie tego, co nazywa się „inteligentnymi białkami”. Oznaczają one spożywanie mniej czerwonego mięsa i więcej chudego mięsa, co doprowadzi do długoterminowej poprawy wyników zdrowotnych. Niektóre przykłady białek zdrowych dla serca obejmują: drób, ryby, jaja, rośliny strączkowe i orzechy.
5. Ustalaj priorytety względem wyboru produktów
Jasne, od dzieciństwa kazano ci jeść warzywa i pewnie masz ich dość, ale nie możesz stworzyć zbioru zasad zdrowego odżywiania bez uwzględnienia tej rady. Wszystkie owoce i warzywa zawierają przeciwutleniacze, które są powiązane z obniżeniem poziomu cholesterolu. Aby upewnić się, że otrzymujesz ich wystarczająco dużo, dobrą zasadą jest wypełnienie 50 procent twojego talerza warzywami.
6. Uzupełniaj kwasy omega-3
Omega-3 są składnikami żywności niezbędnymi dla zdrowia twojego mózgu, ale są one również dobre dla twojego serca. Zdrowie serca pochodzi w dużej mierze z błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, dlatego w diecie należy uwzględnić pełnoziarnisty owies, len, chia, orzechy, nasiona, owoce i warzywa. Jest to szczególnie ważne, jeśli jesteś weganinem; nasiona i orzechy mogą być podstawą zdrowego odżywiania specjalnie dla twojego serca.
7. Dokonuj małych, zdrowych zmian
Priorytetem dla zdrowia serca nie powinno być rzucenie się od razu na głęboką wodę. Najlepszym sposobem na dokonanie zmian jest rozpoczęcie od tych małych. Bądź realistą. Nie chodzi o przestrzeganie idealnej diety, chodzi o dokonywanie lepszych wyborów, bez względu na to, jak małe one są. Jedno badanie kliniczne wykazało, że nawet niewielkie zmiany w diecie mogą spowodować znaczące obniżenie poziomu cholesterolu w ciągu zaledwie 30 dni.Czytaj też:
Słaba jakość snu może zwiększać ryzyko chorób serca u kobiet