Profilaktyka raka piersi w kilku łatwych krokach

Profilaktyka raka piersi w kilku łatwych krokach

Dodano: 
Różowa wstążka, zdj. ilustracyjne
Różowa wstążka, zdj. ilustracyjne Źródło:Fotolia / vladimirfloyd
Na raka piersi w Polsce zapada około 20 tysięcy kobiet rocznie. Jak się przed tym ochronić? Oglądanie stanu piersi i badanie za pomocą dotyku powinno odbywać się regularnie, jednak styl życia ma tutaj duże znaczenie. Sprawdź jak prosta jest profilaktyka w tym kierunku.

Rak piersi – objawy

Ból piersi nie zawsze musi oznaczać raka. Czasem jest spowodowany tabletkami antykoncepcyjnymi, niegroźnymi torbielami czy niewłaściwie dobranym biustonoszem. Mimo to każdy ból należy skonsultować z lekarzem. Szczególnie, gdy nie ustępuje.

Wczesne objawy raka piersi obejmują:

  • zmiany w kształcie brodawki,
  • ból piersi, który nie ustępuje,
  • guzki,
  • zmiany koloru brodawek,
  • niewyjaśnione zaczerwienienie, obrzęk, podrażnienie skóry, swędzenie lub wysypka na piersi,
  • obrzęk lub guzek wokół obojczyka lub pod pachą.

Późniejsze objawy raka piersi obejmują:

  • znaczne i widoczne zmiany brodawek,
  • powiększenie jednej piersi,
  • wgłębienie powierzchni piersi,
  • wyczuwalne guzy,
  • „skórkę pomarańczową” na skórze,
  • znaczną utratę masy ciała,
  • powiększone węzły chłonne pod pachą,
  • widoczne żyły na piersi.

Każdy niepokojący objaw należy skonsultować z lekarzem, ponieważ wczesne wykrycie i podjęcie leczenia znacznie zwiększa szanse na przeżycie.

Rak piersi – profilaktyka

Rak piersi znacznie częściej występuje u kobiet, u których w rodzinie wcześniej występował już ten nowotwór. Mając tego świadomość, kobiety obarczone większym ryzykiem powinny regularnie wykonywać samobadanie piersi, a także USG i mammografię. Ogromne znaczenie ma także higieniczny styl życia, np. unikanie używek.

Rak a dieta

Nowe badanie opublikowane w „JAMA Oncology” wykazało, że dieta może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu raka. Dr Rowan Chlebowski z National Hope National Medical Center i jego koledzy przeanalizowali dane od ponad 48 000 kobiet, biorących udział w inicjatywie „Women's Health Initiative” – to duże, ogólnokrajowe badanie prowadzone w USA. 20 tys. kobiet zalecono zmianę diety (obniżenie spożycia tłuszczu do około 20 proc. dziennego spożycia kalorii). Zachęcano je również do jedzenia większej ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Pozostałe kobiety nie otrzymały instrukcji dotyczących zmiany diety, ale zostały przeszkolone w zakresie odżywiania i zdrowej diety.

Po 8,5 latach obserwacji, w trakcie których badacze wyśledzili liczbę zdiagnozowanych nowotworów i przyczyn śmierci kobiet, naukowcy odkryli, że wśród kobiet, u których zdiagnozowano raka piersi, osoby z grupy niskotłuszczowej obniżyły swoje ryzyko zgonu z powodu choroby o 22 proc., w porównaniu z kobietami, które nie odżywiały się według podanych wytycznych. Kobiety, które prowadziły dietę z niższą zawartością tłuszczu miały również o 24 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu innych nowotworów i 38 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób serca w porównaniu z pozostałymi kobietami.

To kolejny dowód na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie.

Czytaj też:
Sposoby na wzmocnienie odporności przed wirusami

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost