Czy częste jedzenie jogurtu zmniejsza ryzyko mięśniaków macicy?

Czy częste jedzenie jogurtu zmniejsza ryzyko mięśniaków macicy?

Dodano: 2
Jogurty, zdjecie ilustracyjne
Jogurty, zdjecie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / Tanouchka
Niektóre produkty wykazują dobroczynne działanie na stan zdrowia i mogą uchronić przed rozwojem chorób. Niedawne badania wykazują, że spożywanie nabiału może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u kobiet mięśniaków macicy.

Mięśniaki macicy

Mięśniaki macicy to najczęstsze łagodne zmiany nowotworowe, które wywodzą się z komórek mięśni gładkich budujących ścianę macicy. Mogą pozostawać bezobjawowe lub dawać symptomy, takie jak przedłużające się, bolesne i obfite miesiączki, bóle podbrzusza, krwawienia międzymiesiączkowe czy bolesne stosunki seksualne. Mięśniaki w dużych rozmiarach mogą powodować trudności z zajściem w ciążę, donoszeniem jej czy samym porodem. Szacuje się, że mogą występować u 25-40 proc. kobiet w wieku rozrodczym. Zwykle wykrywane są podczas przezpochwowego badania ultrasonograficznego w czasie wizyty u ginekologa. Niestety leczenie farmakologiczne czy nawet usunięcie pojedynczego guza jest często nieskuteczne, gdyż mięśniaki macicy mają tendencję do nawracania i leczenie należy powtarzać. Niekiedy jedynym skutecznym sposobem na całkowite ich pozbycie się, jest usunięcie całej macicy.

Jogurt ma zmniejszać ryzyko rozwoju mięśniaków macicy?

Amerykańscy naukowcy przeanalizowali związek pomiędzy konsumpcją nabiału a występowaniem mięśniaków macicy. W badaniu wykorzystano dane pochodzące od 81,6 tys. kobiet przed menopauzą, które co 4 lata wypełniały kwestionariusz dotyczący własnej diety oraz zgłaszały wykrycie u siebie mięśniaka w badaniu ultrasonograficznym lub potwierdzenie obecności tej zmiany w macicy po jej operacyjnym usunięciu. Podczas osiemnastoletniej obserwacji ponad 8 tys. korespondentek zgłosiło zdiagnozowanie u nich mięśniaka macicy. Okazało się, że u kobiet, które spożywały przynajmniej dwie porcje jogurtu dziennie mięśniaki pojawiały się rzadziej niż u tych, które jadły maksymalnie cztery porcje jogurtu w ciągu tygodnia. Dodatkowa analiza składników odżywczych zawartych w nabiale konsumowanym przez uczestniczki badania wykazała, że za potencjalny efekt ochronny odpowiadała wysoka zawartość wapnia. Niestety wynik nie jest w pełni jednoznaczny, ponieważ zależność między ilością spożywanego nabiału a częstością wykrywanych zmian została wykazana na małej grupie kobiet. Mimo tego warto, aby panie w swojej diecie uwzględniały większą ilość nabiału, ze względu na wysoką zawartość wapnia.

Czytaj też:
Koronawirus. Zapytaliśmy ginekologa o wytyczne dla kobiet w ciąży

 2

Czytaj także