Najlepsze sposoby zmniejszenia ryzyka raka od American Cancer Society

Najlepsze sposoby zmniejszenia ryzyka raka od American Cancer Society

Dodano: 
Kobieta w trakcie chemioterapii
Kobieta w trakcie chemioterapiiŹródło:Fotolia / auremar
Nowe wytyczne American Cancer Society opierają się na badaniach naukowych w kierunku zmniejszenia ryzyka raka. Eksperci podkreślają znaczenie zdrowej diety oraz aktywności fizycznej u osó dorosłych.

Stowarzyszenie American Cancer Society opublikowało nowe wytyczne dotyczące zmniejszania ryzyka raka. Zalecenia obejmują najnowsze badania dotyczące diety i aktywności fizycznej, a także zmiany zasad, które zmniejszają bariery dla zdrowego życia. Aktualizacja koncentruje się na zwiększeniu aktywności fizycznej i rozwijaniu zdrowych wzorców żywieniowych w każdym wieku.

Główne rekomendacje obejmują:

  • Dorośli powinni wykonywać od 150 do 300 minut umiarkowanej, lub od 75 do 150 minut intensywnej aktywności fizycznej tygodniowo. Osiągnięcie lub przekroczenie górnej granicy 300 minut jest optymalne. Przez aktywność fizyczną rozumiemy nie tylko ćwiczenia, ale też np. spacery.
  • Należy odstawić lub mocna ograniczyć alkohol. Ludzie, którzy zdecydują się pić alkohol, powinni ograniczyć spożycie do nie więcej niż jednego drinka dziennie dla kobiet i dwóch drinków dziennie dla mężczyzn.
  • Przestrzeganie zdrowego sposobu odżywiania jest ważne w każdym wieku.
  • Zdrowy sposób odżywiania obejmuje produkty bogate w składniki odżywcze w takich ilościach, w jakich pomagają osiągnąć i utrzymać zdrową masę ciała. Nacisk położono na różnorodne kolorowe warzywa i rośliny bogate w błonnik (fasola i groszek), całe owoce o różnych kolorach i całe ziarna.
  • Zdrowy sposób odżywiania ogranicza lub nie obejmuje czerwonego i przetworzonego mięsa, napojów słodzonych cukrem, wysoko przetworzonej żywności i rafinowanych produktów zbożowych.

American Cancer Society doradza organizacjom publicznym, prywatnym i społecznym, aby współpracowały na szczeblu krajowym i lokalnym w celu opracowywania, wspierania i wdrażania polityki i zmian środowiskowych. Mówią, że zmiany te powinny obejmować zwiększenie dostępu do niedrogiej, jakościowej żywności, a także zapewnienie bezpiecznych i dostępnych możliwości aktywności fizycznej oraz ograniczenie alkoholu dla wszystkich osób.

Znaczenie mają wzorce żywieniowe

„Wytyczne odzwierciedlające obecną naukę jasno pokazują, że wzorce żywieniowe, a nie określone pokarmy, są ważne dla zmniejszenia ryzyka raka i poprawy ogólnego stanu zdrowia”, powiedziała Laura Makaroff, wiceprezes American Cancer Society ds. zapobiegania i wczesnego wykrywania nowotworu. „Nie ma jednej żywności, a nawet grupy żywności, która byłaby wystarczająca do znacznego zmniejszenia ryzyka raka”, powiedziała w komunikacie prasowym. „Obecne i ewoluujące dowody naukowe przemawiają za przejściem od podejścia skoncentrowanego na składnikach odżywczych do bardziej całościowej koncepcji wzorców żywieniowych”.

Czytaj też:
Podejrzenie raka? Nie odkładaj diagnozy z powodu pandemii