Cukrzyku, uważaj! Oto produkty z wysokim indeksem glikemicznym

Cukrzyku, uważaj! Oto produkty z wysokim indeksem glikemicznym

Dodano: 
Winogrona
Winogrona Źródło: Unsplash / Amos Bar-Zeev
Walka z cukrzycą nie polega wyłącznie na pomiarach glikemii i łykaniu proszków. W przypadku tej choroby kluczowe jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Każdy diabetyk powinien wiedzieć, czym jest indeks glikemiczny produktu.

Indeks czy wskaźnik glikemiczny klasyfikuje żywność na podstawie ich wpływu na . Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Wiele osób w dzisiejszych czasach zmaga się z cukrzycą, insulinoopornością czy z ryzykiem wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych. Muszą więc bardzo uważać na to, co jedzą. Których produktów powinni unikać lub spożywać w bardzo małych ilościach? Przedstawiamy produkty, które mają wysoki . Obejrzyj materiał wideo:

Zmiana indeksu glikemicznego

Surowe produkty spożywcze, np. warzyw i owoców, nieugotowanego makaronu mają określony . Wskaźnik ten powstaje po analizie składu danego produktu (m.in. błonnika, węglowodanów, cukrów, minerałów, białka) jednak niektóre czynniki mają wpływ na indeks glikemiczny i mogą zmieniać jego wartość. Są to:

  • obróbka termiczna produktów spożywczych,
  • stopień dojrzałości (w przypadku owoców – im bardziej dojrzałe, tym wyższy indeks glikemiczny),
  • zawartości skrobi i jej rodzaju,
  • łączenie różnych produktów w jednym posiłku.

Indywidualne uwarunkowania, takie jak: styl życia, wiek, stan zdrowia, obarczenie chorobami, mają wpływ na to, jak nasz organizm będzie sobie radził z produktami o wysokim indeksie glikemicznym.

Czytaj też:
Te produkty żywnościowe pomogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2


  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim