Niedobór tego pierwiastka może wywołać miażdżycę i neuropatię

Niedobór tego pierwiastka może wywołać miażdżycę i neuropatię

Dodano: 
Produkty bogate w chrom
Produkty bogate w chromŹródło:Shutterstock
Niedobór chromu może doprowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. rozwoju miażdżycy. Jak temu zapobiec?

Chrom to pierwiastek, który jest obecny w organizmie w śladowych ilościach. Są one jednak niezbędne do tego, by wszelkie zachodzące w organizmie procesy przebiegały w sposób prawidłowy. Czym może grozić niedobór chromu i jak do niego nie dopuścić?

Czym jest chrom?

Chrom to pierwiastek, który bardzo szeroko oddziałuje na organizm. Bierze udział w syntezie białek i tłuszczów, oddziałuje na produkcję insuliny, stymuluje procesy odpornościowe, a także antyoksydacyjne, pozwalające zwalczać w organizmie wolne rodniki. Wystarczy niewielka ilość chromu, by wszystkie te procesy przebiegały właściwie. Zapotrzebowanie na chrom wynosi 0,05 – 0,2 miligrama u dorosłej osoby.

Aby dostarczyć taką ilość chromu, dobrze jest stosować zrównoważoną i zbilansowaną dietę. Właściwie skomponowane posiłki wystarczają, by spełnić zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Sięganie po suplementy diety bogate w chrom może okazać się zgubne, ponieważ równie szkodliwy jak niedobór chromu jest jego nadmiar.

Skutki niedoboru chromu

Zbyt mała ilość chromu w organizmie prowadzi do zaburzenia naturalnych procesów zachodzących w układach trawiennym, immunologicznym, sercowo-naczyniowym i nerwowym. To rzutuje na pracę całego organizmu.

Niedobór chromu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Prowadzi również do rozregulowania gospodarki węglowodanowej, rozwoju zaburzeń neurologicznych czy zaburzeń wzrostu.

Niedobór chromu a choroby sercowe

Dieta uboga w chrom mocno oddziałuje na pracę serca i układu sercowo-naczyniowego. Może dorowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej, co skutkuje nie tylko wzrostem poziomu cholesterolu, ale także ryzykiem zwężenia światła naczyń krwionośnych. To z kolei prosta droga do rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Chrom a zaburzenia neurologiczne

Niedobór tego pierwiastka może wywołać także różnego rodzaju zaburzenia neurologiczne, w tym neuropatię. Jest to choroba nerwów obwodowych, która charakteryzuje się problemami z przewodzeniem impulsów nerwowych. Choroba wymaga leczenia u neurologa. Najczęściej przepisuje się leki antydepresyjne, ponieważ zwykłe środki przeciwbólowe są nieskuteczne. Neuropatia jest poważnym schorzeniem, którego nie należy lekceważyć.

Przyczyny niedoboru chromu

Nieodpowiednia ilość chromu w organizmie może być spowodowana ubogą dietą. Restrykcyjne diety odchudzające, dostarczające niewiele kalorii, także mogą przyczynić się do osłabienia kondycji organizmu i doprowadzić do niedoborów witamin oraz pierwiastków.

Wśród innych przyczyn niedoboru chromu wymienia się przewlekły stres, częste infekcje i osłabienie układu immunologicznego, schorzenia jelitowe.

Wchłanianie chromu

Do obniżenia poziomu chromu w organizmie mogą przyczynić się także problemy z wchłanianiem tego pierwiastka. Częste spożywanie roślin strączkowych oraz produktów pełnoziarnistych może utrudnić wchłanianie chromu. Odpowiadają za to fityniany.

Podobnie negatywny wpływ na przyswajanie chromu mogą mieć cukry proste. Jeśli często sięgamy po słodycze, cukierki, batoniki, czekoladki, słodkie bułki, drożdżówki czy chałki, możemy nie tylko nabawić się próchnicy czy insulinooporności, ale też doprowadzić do problemów z wchłanianiem chromu.

Jakie są źródła chromu w diecie?

Stosując zbilansowaną i zrównoważoną dietę, łatwo dostarczyć odpowiednie ilości chromu do organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w:

  • kakao
  • drożdżach
  • roślinach strączkowych
  • produktach z pełnego ziarna
  • jajkach
  • serach
  • nabiale
  • rybach
  • owocach morza
  • chudym mięsie

Można z nich komponować różnego rodzaju zdrowe i wartościowe posiłki, dostarczające odpowiednią ilość chromu.

Kakao

Kakao oprócz magnezu zawiera bardzo dużo chromu. W 100 g kakao jest 173 mcg pierwiastka! 

Drożdże

 Wypieki drożdżowe nie dość, że są pyszne, to jeszcze zdrowe. Drożdże dostarczają wielu witamin oraz mikroelementów. Dzięki temu regulują pracę organizmu, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci.

Groszek

Groszek jest bogatym źródłem witamin (m.in. A, z grupy B, C, E), cynku, fosforu. Dostarcza też dużo chromu, dzięki czemu reguluje metabolizm.

Mięso z indyka

Mięso z indyka to dobre źródło białka, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku. Zawiera również chrom.

Ciemnie pieczywo

Produkty pełnoziarniste to doskonałe źródło błonnika i witamin z grupy B. Wzmacniają pracę układu nerwowego, regulują trawienie i dostarczają energii.

Owoce morza i skorupiaki

 Owoce morza to doskonałe źródło kwasów z grupy Omega oraz białka. Oprócz tego zawierają dużo witamin i mikroelementów, m.in. chrom.
Czytaj też:
Nadmiar tego pierwiastka może prowadzić do uszkodzenia organów